Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel merkez bankacıları, negatif faiz ihtimalini reddederek Fed Başkanı Jerome Powell'a katıldılar. Diğer yandan yatırımcılar, koronavirüs krizi nedeniyle giderek daha fazlasının negatif faize sürükleneceğini düşünüyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Perşembe günü odak noktalarının borçlanma maliyetlerini düşürmek için tahvil alımlarını ve kredi akışını sürdürmek için borç verme programlarında olduğunu belirtti.

BoE ve BoJ başkanlarının yorumları, Fed ve BoE'nin gelecek yıl faizleri sıfırın altına çekmesini bekleyen yatırımcılar için uyarı niteliğinde. ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü "ABD'nin diğer ülkeler tarafından kullanılan bu hediyeyi kabul etmesi gerektiğine" ilişkin bir tweet ile Powell'ın negatif faiz politikasını kullanmasını istedi.

Japonya ve Avrupa'daki üç merkez bankası harcamaları ve borçlandırmayı artırmak için hala negatif faiz uyguluyor. İsveç ise banka karları ve yatırım fonlarının üzerindeki baskıyı hafifletmek için politikadan vazgeçmişti.

Londra'da Commerzbank AG ekonomisti Peter Dixon, "Merkez bankalarının bu konudaki sözüne inanıyorum, Fed ve BoE'nin sözüne kesinlikle inanıyorum. Örneğin negatif faizini bankacılık sektörüne ne yaptığını düşününce, hayatı çok daha zor bir hale getiriyor." dedi.

21. yüzyılın en cesur para politikası deneylerinden biri olan negatif faizler Avrupa'nın büyük bir kısmında beş yıldan uzun bir süredir norm haline geldi. Bununla birlikte hem bankalardan hem de tasarruf sahiplerinden giderek daha fazla tepki aldı.

Powell, Çarşamba günkü konuşmasında "Negatif faiz politikasının hayranları olduğunu biliyorum, ancak bu değerlendirdiğimiz bir şey değil. İyi bir araç setimiz var ve kullanacağımız şey bu olacak." dedi.