Advertisement

(16:35'te güncellendi)

ABD hisse senetleri Pazartesi günü, bir aşı denemesinin yeni koronavirüs vakalarını önlemeye yardımcı olma konusunda ilk işaretleri vermesinin umutları artırması ile birlikte üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Petrol değer kazandı ve ABD Hazine tahvil faizleri yukarı yönde hareket etti.

ABD hisse senetlerinin göstergesi üç temel gösterge endeksi, Moderna Inc.'nin aşı testlerinin söz konusu aşının vücutta bağışıklık sistemi tepkisi yaratabileceğine ilişkin öncü işaretler verdiğini açıklamasının ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları bugün erken saatlerde, büyük ekonomilerin yeniden açılmaya yönelik ilave adımlar atması ve Fed'in ekonomik zorluklarla mücadele için cephanesinin olduğunu açıklamasının ardından yeşil bölgedeydi. Stoxx Europe 600 Endeksi, madencilik, enerji ve hava yolu şirketlerinin öncülüğünde kazançlarına devam etti. Japonya, Hong Kong ve Güney Kore hisseleri hepsi birden ılımlı kazançlar gerçekleştirdi.

John Hancock Investment Management baş yatırım yetkililerinden Matt Miskin, "(Fed Başkanı) Powell, Fed'in cephanesinin bitmediğini söylüyor. Bununla birlikte, olumlu aşı denemeleri, piyasaların yukarı yönlü harekete hazırladı," dedi ve "Bu durum, böyle zamanlarda piyasa bekleyişlerinin nasıl hızlı değişebileceğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın son yedi yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Batı Teksas petrolü (WTI), ABD ve diğer bölgelerdeki üreticilerin üretimi kısma yönündeki faaliyetlerine devam etmesi ile birlikte iki ay sonra ilk kez varil başına 30 dolar seviyesinin üzerine çıktı. İngiltere tahvilleri, traderların İngiltere Merkez Bankası'nın gösterge faizi Aralık ayında sıfır seviyesinin altına çekeceği beklentileri ile değer kazandı.

Yatırımcılar risk varlıklarında yeni haftaya olumlu tonda başladı ve koronavirsten kaynaklanan hasarın altını çizen olumsuz ekonomik verileri geride bırakmış görünüyor. Fed Başkanı Jerome Powell ABD ekonomisinde toparlanmanın 2021 yılının sonuna sarkabileceğini kaydederken, politika yapıcıların cephanelerinin bitmediğini söyledi. Bazı Avrupa ülkeleri, günlük ölüm sayısının Mart ayından bu yana en düşük seviyelere indiğini rapor etmeleri ile birlikte açığa satış yasaklarını sona erdirdi.

Principal Global Investors baş stratejisti Seema Shah, "Pandemide en kötünün muhtemelen geride kalması ile birlikte, merkez bankaları destekli hisse senedi piyasaları muhtemelen düşük seviyelerini test etmeyecek", dedi ve "Yeniden açılma ivmesi risk varlıklarını kısa vadede biraz daha yukarı taşıyabilir, ancak durgun ekonomik toparlanma ve virüse ilişkin derin belirsizlik, risk alma yönündeki pozisyonlanmanın karşısında olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer tarafta, sanayi metalleri Çin'in büyük altyapı projelerini canlandıracağına ilişkin haberlerle yükseldi. Norveç kronundan AVustralya dolarına, demir cevheri ve petrol ihraç eden ülkelerin paraları güç kazandı.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi yüzde 2.5 yükselerek New York saati ile 10:10'da 2,935.13 puana çıktı ve yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek üç haftanın zirvesine tırmandı.

*Dow Jones Endeksi yüzde 2.9 artışla 24,380.30 puana çıktı ve son bir ayın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yaklaşık üç haftanın zirvesine çıktı.

*Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.8 yükselerek 9,180.90 puana çıktı ve yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek son bir haftanın zirvesine ulaştı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 2.2 yükselerek 489.07 puana çıktı ve yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek son bir haftanın zirvesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 1,251.86'ya indi ve bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 107.47 seviyesine indi ve son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek bir haftanın en düşüğüne geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.0855 ile iki haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek 1.2187 seviyesine çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin ilk ve iki haftayı aşkın sürenin en büyük artışını gerçekleştirdi.

Tahviller

*ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 0.16'ya çıktı ve beş haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 4 baz puan yükselerek yüzde 0.68'e çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek son bir haftanın en yüksek seviyesini gördü.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek eksi yüzde 0.51 seviyesine tırmandı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 0.231 seviyesinde kaldı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 10.8 ile yaklaşık 2 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 32.60 dolar ile yaklaşık 10 haftanın zirvesine tırmandı.

*Altın yüzde 0.3 ile düşerek ons başına 1,738.19 dolara geriledi ve son bir haftanın ilk düşüşünü gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.