Advertisement

(15:55'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Pazartesi günü, Avrupa hisse senetleri ile birlikte, traderlar ticaret cephesinde yeni gelişmeleri beklerken, Hong Kong'daki kargaşanın riskten kaçınma eğilimini güçlendirmesinin ardından geriledi. Altın ve yen değer kazandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump'ın haftasonu yaptığı açıklamada, Amerika'nın Çin ile henüz bir anlaşmaya avramadığını söylemesi ve Çin'e uygulanan gümrük tarifelerini kaldırmayacağını vurgulamasının ardından düştü. Avrupa'da, bankalar ve madencilik şirketleri Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, bir göstericinin polis tarafından vurulmasının ardından artan şiddet olayları sonrası yaklaşık yüzde 3 düştü. Şanghay'da hisse senetleri geri çekilirken, Japonya hisseleri fazla değişmedi. ABD'de tahvil piyasası Gaziler Günü tatili dolayısıyla kapalı.

Hong Kong'daki sokak çatışmaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki inişli çıkışlı seyir ile birlikte, yatırımcılara devam etmekte olan jeopolitik riskleri hatırlattı. Haftasonu açıklanan veriler, Çin'de üretici fiyatlarının üs üste dördüncü ayda da düştüğünü gösterdi ve bu durum ticaret savaşının dünyanın ikinci en büyük ekonomisi üzerindeki etkilerine ilişkin endişeleri artırdı. Alibaba'nın satış etkinliği "Bekarlar Günü"nde satışlar geçen yıl kırılan rekoru aştı. Yatırımcılar, Alibaba'nın bu 24 saatlik dülimdeki satış rakamını, Çin ekonomisinde büyümenin yıllık yüzde 6'nın altına inme risk ile birlikte, Çinli tüketicilerin gücünün bir göstergesi olarak değerlendirilyor.

Johannesburg'da FirstRand Bank Ltd. ekonomisti Siobhan Redford, "Bu haftanın ötesine baktığımızda, ticaret gelişmeleri ve bazı büyük ekonomilerden gelecek imalat ve sanayi üreteimi verileri ile birlikte, daha da düşüş olabilir," dedi ve "Eğer bu veriiler ekonomik faaliyette daha da kötüleşme olduğunu işaret ederse, piyasaların daha da aşağıda seyretmelerini bekleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer tarafta, Sosyalistler İspanya'da Pazar günü yapılan seçimlerden önde çıkmaya hazırlanıyor. Ancak partiler arasındaki farkın az olmasından dolayı, Sosyalist Parti Lideri Pedro Sanchez hükümeti kurma görevini alırsa, müzakereler haftalar boyu sürebilir.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Tencent, Nissan Motor, Japan Post Bank ve Mitsubishi UFJ yer alıyor.
*Yeni Zelanda Merkez Bankası politika toplantısını Çarşamba günü gerçekleştirecek. Piyasa fiyatlaması faiz indirimi kararı eğilimini fiyatlıyor.
*Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü Washington'da Kongre Ortak Ekonomi Komitesi'nde konuşacak. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise La Crosse, Wisconsin'de konuşma yapacak.
*Çin'de Çarşamba günü perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak.
*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Ekim ayı perakende satışlar verisinin önceki ay beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından yükselmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:21'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.8 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.2 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1033 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.2829 seviyesine ulaştı.
*Çin'de onshore yuan dolar karşısında yüzde 0.2 kayıpla 7.009 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 108.95 seviyesine çıktı.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek eksi yüzde 0.26 seviyesinde kaldı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.778 seviyesine indi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek eksi yüzde 0.063 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.6 kayıpla varil başına 56.35 dolara düştü.
*Demir cevheri yüzde 1.7 düşerek ton başına 76.23 dolara indi.
*Altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,465.10 dolaa çıktı.

(15:55'te güncellendi)