Advertisement

(14:00'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri Perşembe günü, tatil dolayısıyla azalan işlem hacmi ile birlikte, yatırımcıların gözlerini Ocak ayına ve dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin gelişmelere çevirmeleri sonucu yükseldi. Dolar hafifçe geriledi.

Avrupa piyasalarının tatil dolayısıyla kapalı olması ile birlikte, ABD'nin üç önemli endeks vadeli kontratları, Wall Street'te Noel tatili arasının ardından güçlü bir açılışı işaret ediyor. Tokyo, Şanghay ve Seul'de işlem gören hisse senetleri yukarı yönde hareket ederken, Sydney ve Hong Kong piyasaları kapalıydı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi hafifçe yükseldi ve dolar, ABD'de bugün TSİ 16:30'da açıklanacak olan işsizlik maaşı başvuruları verisi öncesi geriledi. Japon yeni zayıfladı.

Kapsadığı hisse senetlerinin piyasa değeri 51 trilyon doları bulan MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yılın son üç aylık dönemini yüzde 8'in üzerinde bir getiri ile geride bırakmaya hazırlanıyor. Endeks son 10 yıl içinde sadece birkaç kez bundan daha iyi bir çeyrek dönem performansı gösterdi. Dikkatler şimdi, yatırımcıların ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasının ilk fazı için atacakları adımlara ve Kasım ayı PMI verilerinin bazılarının kötü çıkmasının ardından imalat sektöründe meydana gelebilecek değişikliklere bakacakları Ocak ayında olacak.

AxiTrader baş Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Bu yılın merkez bankası bilanço genişlemesi uluslararası yatırımcılara likidite sağlıyor," dedi  ve "Bu nakit bolluğu tarifelerin geri çekilmesi ile meydana gelebilecek ekonomik sıçrama ile birleşirse, risk varlıklarına talep daha makul hale gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de gecelik repo faizi Perşembe günü, merkez bankasının son likidite enjeksiyonunun ardından 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Diğer taraftan, sterlinde ılımlı kazançlar meydana geldi ve bu durum, sert Brexit endişeleri ile geçen hafta ve Pazartesi günü meydana gelen düşüşlerin biraz abartılı olduğunu işaret ediyor. Ham petrol fiyatları New York'ta varil başına 61 doların üzerindeki yükselişini sürdürdü. Altın tekrar ons başına 1,500 doların üzerine çıktı ve bu hafta her seans yukarı yönde hareket etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.
*Japonya'da Cuma günü perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:05'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.
*MSCI Asya Pasfik Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla değişmedi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazandı.
*Euro dolar karşısında değişmeyerek 1.1091 seviyesinde kaldı.
*Yen dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 109.54 seviyesine indi.
*Onshore yuan dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 7.0 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 1.90 seviyesine çıktı.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.61 seviyesine indi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi yüzde 0.011 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü yüzde 0.2 yükselerek varil başına 61.26 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 1,504.35 dolara yükseldi.
*Gümüş yüzde 1 yükselerek ons başına 17.94 dolara ulaştı.

(14:00'te güncellendi)