Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed’in kısmen şahin bir patika öngörmesine rağmen bir belirsizliğin ortadan kalkmasıyla hisseler geniş çaplı yükseliş kaydediyor.

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri çarşamba gününü yüzde 1 yükselişle kapadılar. S&P 500 vadelileri bu sabah yüzde 0,3 yükseliyor.

Yaklaşan Evergrande borç ödemesine rağmen Çin Merkez Bankası’nın kısa vadeli likidite operasyonları Çin Borsalarını yukarı taşıyor. Çin Şanghay Bileşik, CSI 300 ve Hong Kong Hang Seng artıda. Japonya borsaları ise olumsuz ayrışıyor, Topix yüzde 1 geriliyor. Fed kararı sonrası ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puan düşüşle yüzde 1,30’a geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi 1154,7 seviyesinde yatay.

Teşviklerin geri çekilmesi ufukta gözüktü

Fed Başkanı Jerome Powell Fed’in varlık alım azaltımının en erken kasım ayında başlayabileceğini ve 2022 ortasında sürecin tamamlanabileceğini açıkladı.

Faiz kararının ardından konuşan ve varlık alımları konusunda bugüne kadarki en net mesajını veren Powell ekonomiye acil pandemi desteğinin geri çekilmesini açıklarken varlık alım azaltımının “en erken bir sonraki toplantıda gelebileceğini” söyledi.

Bir sonraki Fed toplantısı 2-3 Kasım’da yapılacak.

Gerekirse teşviklerin geri çekilmesi için daha fazla beklenebileceğinin de ihtimal dahilinde olduğu sinyalini de veren Powell varlık alımında yavaşlamanın faiz artışı başlangıcı anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Powell taper süreci bitmeden faiz artışı beklemediğini dile getirdi. Tapering mesajına ek olarak Fed üyelerinin çeyreklik projeksiyonları da açıklandı. 18 Fed üyesinin 2022 yılı faiz artışı için 9-9 bölündüğü görüldü.

Medyan projeksiyonlar ise 2023’e kadar faiz artışı olmayacağı tahminini gösterdi. 2023 medyan faiz beklentisi hazirandaki yüzde 0,6 tahmininden yüzde 1’e yükseldi. Bu da 2023’te üç faiz artışı yapılabileceği anlamına geliyor.

Grant Thornton Başekonomisti Diana Swonk karar sonrası Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada “Fed’in daha fazla şahinleştiğini görüyoruz” yorumunu yaptı.