Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta küresel piyasalara nüfuz eden riskli atmosferde Avrupa hisse senetleri Asya Borsaları ile birlikte geriledi. ABD vadelileri ise hafif geriledi.

Madencilik ve bankacılık sektörü hisseleri Stoxx Europe 600 Endeksi’ni aşağı çekerken, üç ana ABD endeksindeki hareket, önceki seansta endekslerin rekor seviyeye yükselmesinin ardından zayıf açılışa işaret etti.

Asya’da açılıştan sonraki ilk saatler bölgedeki bir çok hisse senedinin aşağı yönlü hareketiyle yerini düşüşe bıraktı. Hong Kong hisse senetleri bir öğrencinin hayatını kaybetmesinin ardından düşüşe geçti.

Yatırımcılar, ABD ve Çin’in ticaret savaşını durdurmak için kısmi bir anlaşmaya yönelmeleriyle teşvik edilen risk varlıklarına dair gelişmeleri izliyor. ABD’li ve Çinli yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada birinci aşama anlaşma kapsamında birbirlerine uyguladıkları ek gümrük vergilerini eş zamanlı ve aynı oranda geri çekeceklerini açıkladılar.

Wells Fargo yatırım Enstitüsü’ndeki Alternatif Yatırımlar Küresel Başkanı Adam Taback, “ABD ve Çin’in ticaret ilişkilerinde tansiyonun düşmesi herkesi heyecanlandırıyor” dedi.

Veriler cephesinde, Çin’in ihracatı Ekim ayında kısmi ticaret anlaşmasına yönelik olumlu atmosferin gelişmesiyle beklenenden daha az gerilerken, ithalat art arda altıncı ayında da düştü.

Bununla birlikte, petrol gerilese dahi ticaret konusundaki gelişmelerle birlikte haftalık kazancını korudu. Japonya’nın 10 yıllık devlet tahvili Avustralya ile birlikte yükseldi. Çin dışında işlem gören yuan dolar karşısında 7 seviyesinden daha güçlü kaldığı halde hafif aşağıda seyretti.

Hisse senetleri

Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.5 geriledi.
S&P 500 vadelileri Londra saatiyle 9:15’de yüzde 0.1 geriledi.
İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 azaldı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında 1.1047  seviyesinden işlem görerek yatay seyretti.
*Sterlin dolar karşısında 1.2812 seviyesinde yatay seyretti.
*Japon yeni dolar karşısında 109.33 seviyesinde seyretti.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin yüzde 1.91'e geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.25 seviyesine düştü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 0.775 seviyesine çekildi.

Emtia

*Altın yatay seyirle ons başına 1,468,.32 dolarda seyretti.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 değer kaybederek varil başına 56.60 dolara düştü.

(13:28'de güncellendi)