Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Endeks vadeli kontratları ve Asya ve Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, ABD Senatosu'nun Çinli yetkililerin tepkisini çeken ve ABD-Çin ticaret görüşmelerini muhtemelen daha karmaşık bir hale getirecek Hong Kong'da protestocuları destekleyen bir yasa tasarısını onaylaması sonrası düştü. Tahviller değer kazandı.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratı aşağı yönde hareket etti ve New York'ta açılışın düşüş yönünde olabileceğini işaret etti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesine indi ve offshore yuan, Çin'in ABD Senatosu'nun Hong Kong tasarısını onaylamasının ardından misillemede bulunacağını duyurması sonrası geriledi. Seyahat ve eğlence şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşe öncülük ederken, tüm önemli ülke gösterge endeksleri kırmızı bölgedeydi. İsveç bankası Swedbank AB, Amerikalı yetkililerin Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal ettiği iddiası ile soruşturma açmasının ardından değer kaybetti.

Hong Kong hisse senetleri düşerken, Japonya ve Güney Kore'nin gösterge endeksleri de aşağı yönde hareket etti. Avustralya hisse senetleri, Westpac Banking Corp.'ta mali suçlar işlendiğine ilişkin suçlamaların finans sektörü hisselerinde güçlü satış getirmesinin ardından önemli düşüşler gösterdi. Petrol değer kazandı ve Salı günkü yüzde 3'lük kaybının bir kısmını geri aldı.

ABD'de Senato oylaması, ABD ve Çin'in ticaret savaşını sona erdirmek amacıyla geniş tabanlı bir anlaşmanın ilk safhası için mutabakata yakın olduğu bir dönemde, Pekin'deki hükümetin işini oldukça zorlaştırdı. Anlaşmanın imzalanacağı tarih henüz belli olmazken, bu son anlaşmazlık görüşmeleri daha zor hale getirecek. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Salı günü yaptığı açıklamada, Hong Kong'daki göstericilere şiddet uygulanması durumunda ABD'nin anlaşmayı onaylamasının zor olacağını kaydetti.

Öte yandan, ABD perakendecilerinin hayalkırıklığı yaratan verileri yatırıcmılara ekonominin henüz rahata erişmediğini hatırlattı. Çarşamba günü Japonya'da açıklanan veriler, ihracattaki sert düşüşün de ticaret anlaşmazlığından dolayı darbe alan küresel ekonominin altını çizdiğini gösterdi. Bugün açıklanacak olan Fed'in son toplantısının tutanakları, ABD merkez bankasının görüşlerine ilişkin yeni işaretler verebilir.

Houston'da yatırım şirketi Sanders Morris Harris Group Inc.'nin başkanı George Ball, "Akıllı yatırımcının daha temkinli olma zamanı," dedi ve "Düşünebileceğiniz en iyi ekonomi bile geri çekilecektir, bu olmak zorunda. Ve sanırım bu, en azından ABD'deki piyasalarda, oldukça yakında olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Perşembe günü işsizlik maaşı başvuruaları verileri açıklanacak.

*Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari bu hafta konuşma yapacak.

*Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) bu hafta konuşma yapacaklar arasında, Başkan Lagarde, Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, Yves Mersch, Luis de Guindos, Pablo Hernandez de Cos ve Philip Lane yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:18'de yüzde 0.6 aşağıdaydı.
*ABD'de Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1 düştü.
*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1057 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 kayıpla 1.2895 seviyesine geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 108.48 seviyesine çıktı.

 Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.75 seviyesine indi.
*ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 1.58 seviyesine geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.37 seviyesini gördü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 0..694 seviyesine indi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan inerek eksi yüzde 0.106 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 yükselerek varil başına 55.48 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,473.38 dolar ile iki haftanın zirvesine ulaştı.