Advertisement

Asya hisse senetleri ve ABD hisse vadelileri, ABD'de birçok eyalette ve diğer bazı ülkelerde virüs vakaların yükselişe geçmesinden dolayı duyulan endişelerin etkisiyle geri çekildi. Riskli varlıklara yönelik risk iştahı azalırken dolar kazançlarını genişletti.

Japonya, Avustralya ve Kore hisse senetleri yüzde 1'den fazla düştü. Çin ve Hong Kong tatil nedeniyle kapalı. S&P 500 Endeks vadelileri gerilerken ABD Hazine tahvilleri yükseldi. Florida ve California'da günlük vaka sayısının günlük rekora tırmanması ve Teksas'ta da durumun kötüye gitmesi risk iştahının azalmasında etkili oldu. New York, New Jersey ve Connecticut virüsün yoğun olduğu yerlerden gelen ziyaretçilerin kendilerini karantinaya almalarını istiyor. Avustralya'da vaka sayısında Nisan'dan beri görülenen sert artışı kaydetti. Ham petrol fiyatları New York'ta 38 doların altını gördü.

Piyasa algısı, virüsün yayılmasının politika yapıcıların işletmelerin açılmalarını yavaşlatmalarına neden olacağı ya da süreci tersine çevireceği endişeleriyle hızla negatife dönüyor. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki ticaret gerginliğinin yeniden gündeme gelmesi ihtimali var.

Wells Fargo Asset Management portföy yöneticisi Margie Patel, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta, "Covid'de büyük bir artış ve açılan yerlerin belki kapanmaları gerekeceği, ekonomi üzerine baskı oluşturacağı ve hisse senedi beklentilerini düşüreceği yönündeki tahminler, net bir şekilde piyasanın tüylerini ürperiyor. Mart sonundan beri çok iyi geldik. Yılın geri kalanında daha fazla yükseliş için en azından bir miktar geri çekilme kaçınılmaz." dedi.

Beyaz Saray, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere'nin 3.1 milyar dolarlık ihracatına yeni tarifeler uygulamayı değerlendiriyor. ABD Ticaret Temsilciliği, Salı günü yayınlanan bir duyuruya göre zeytin, bira, cin ve kamyon gibi Avrupa ürünlerine yeni tarifeler getirmek ve uçak, peynir ve yoğurt gibi bazı ürünlerde gümrük vergilerini artırmak istiyor. AB, bu yaz ABD'li turistlere kapıyı kapatmayı değerlendiriyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) dünya ekonomisi için görünümünü düşürdü. Kurum, iki ay önceki tahminine kıyasla önemli ölçüde daha derin bir resesyon ve daha yavaş bir toparlanma bekliyor. Ham petrol Çarşamba günkü kayıplarını korudu.

ABD'de Perşembe günü işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, dayanıklı mal siparişleri ve GSYİH verileri açıklanacak.
Russell endekslerinin yeniden dengelenmesi Cuma günü gerçekleşecek.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 12:58'de yüzde 0.5 düştü. Endeks Çarşamba günü yüzde 2.6 geriledi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.6 azaldı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.9 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri fazla değişmedi.

Döviz

Yen yüzde 0.2 düşüşle dolar karşısında 107.24 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan 7.0825'ten alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1243'te fazla değişmedi.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşüşle yüzde 0.67 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 4 bp civarı düşüşle yüzde 0.88'e geriledi.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.3 düşüşle varili 37.89 dolara indi.
Altın yüzde 0.2 artıda onsu 1,763.80 dolardan alıcı buldu.