Advertisement

(14:30'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların Çin ve ABD arasında teknoloji şirketlerine ilişkin anlaşmazlıklar konusundaki son gelişmeleri hazmetmeleri ile birlikte sakin seyrederken, Avrupa hisse senetleri, karışık seyreden Asya seansı sonrası hafifçe yükseldi. Petrol düşerken, dolar ve ABD Hazine tahvilleri, Fed'in son toplantısının tutanakları öncesi yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, teknoloji ve bireysel ürün şirketlerindeki yükselişle birlikte erken saatlerdeki kayıplarını tersine çevirdi. Nasdaq 100 ve Dow Jones endeks vadeli kontratları, Beyaz Saray'ın Çin'in bazı video izleme şirketlerini kara listeye almayı düşündüğüne ilişkin haberlerin ardından Çin hisseleri ile birlikte erken saatlerde düştükten sonra sakin bir seyir izledi. Qualcomm hisseleri, şirkete olumsuz bir antitröst kararının tebliğ edilmesinin ardından açılış öncesi işlemlerde sert düştü.

Hisse senedi ve tahvil piyasaları, yatırımcılar ticaret savaşının küresel ekonomik büyümeye ve tedarik zincirlerine verebileceği hasarın boyutunu değerlendirirken, Trump yönetiminin Çin'e satışlara ilişkin büyüyen kara listesine video ekipmanlarını da eklemesi ile birlikte dalgalı seyrediyor. Traderların bekle-gör moduna girmesi ile birlikte, Cboe volatilite endeksi geri çekiliyor ve Salı günü yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesini gördü.

Piyasanın dikkatini çevirdiği diğer bir konu ise bu akşam açıklanacak olan Fed toplantı tutanakları oldu. St. Louis Fed başkanı James Bullard, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına giderek biraz abartılı hareket etmiş olabileceğini, ancak faiz indiriminden bahsetmek için henüz erken olduğunu söyledi.

Singapur'da  IG Ltd. stratejisti Jingyi Pan, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede,  “"Büyümenin yavaşlayacağına ilişkin geniş tabanlı bir beklenti var ve ticaret gerilimi bu gibi endişelerin artmasına yol açıyor," dedi ve "Bunların çoğu da ekonomik verilere henüz yansımamış olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Parlamento'ya Brexit konusunda ikinci bir referandum çağrısında bulunma ihtimali sözü vermesi,nin ardından, önümüzdeki günlerde Başbakanlık'tan çekilmesi yönünde baskılarla karşı karşıya kalması ile birlikte dalgalı seyrini sürdürdü. İngiliz hisse senetleri ve tahvilleri değer kazandı. İzlanda'da, para birimi, merkez bankasının faiz indirimine gitmesi ve ekonomik büyüme projeksiyonunu tersine çevirmesinin ardından değer kaybetti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed'in 30 Nisan - 1 Mayıs toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.
*Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin ikinci dönem için yarıştığı genel seçimlerde oy sayımı Perşembe günü gerçekleştirilecek.
*Avrupa Parlamentosu seçimleri 23-26 Mayıs arasında gerçekleştitilecek.
*AMB Nisan ayı toplantı tutanaklarını Perşembe günü açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:32'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az düştü.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1171 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.2674 seviyesine geriledi.
*Onshore yuan dolar karşısında 6.901 seviyesi civarında yatay seyretti.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 2.43'te kaldı.
**ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 2.25'e geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek eksi yüzde 0.07'yi gördü.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.056 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.9 düşerek varil başına 62.55 dolar ile so bir haftanın en düşük seviyesine indi.
*Demir cevheri yüzde 2.4 yükselerek ton başına 98.50 dolara çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıdı.
*Şeker yüzde 1.2 yükselerek pound başına 0.1195 dolara ulaştı.

(14:30'da güncellendi)