Advertisement

Asya hisse senetleri ABD ve Avrupa hisse senedi vadeli kontratlarıyla birlikte düştü. Yen, bilanço döneminin zayıf geçeceğine ilişkin artan endişelerin etkisiyle dolar karşısında iki haftanın zirvesini gördü. Yenin yükselişinde, bölgenin en büyük dört ekonomisinden ikisi olan Japonya ile Güney Kore arasındaki ticaret savaşı da etkili oldu.

Asya hisseleri çoğunlukla düşerken Tokyo'daki hisse endeksleri yaklaşık yüzde 2 düştü. Canon Inc.'in faaliyet karının bu yıl yüzde 40 düşebileceği yönündeki Nikkei haberi Japonya Borsasının düşüşünde etkili oldu. Hong Kong, Şanghay, Seul ve Sydney hisseleri daha sınırlı düşüş kaydetti. Nasdaq endeks vadelileri Netflix Inc.'in geçen çeyrekte ABD'de müşteri kaybettiğini açıklamasının ardından geriledi. Petrol New York'taki işlemlerde varil başına 57 doların altında kaldı. ABD Hazine tahvilleri kazançlarını genişletti.

Güney Kore Wonu, merkez bankasının faiz indirmesine rağmen Asya paralarının kazançlarına öncülük etti. Güney Kore faiz indirimlerinde Malezya, Hindistan ve Filipinlere katılmış oldu. Endonezya'da Perşembe günü gerçekleştirilecek politika toplantısı yakından izlenecek.

Fed'in politika toplantısına iki haftadan az bir süre kala yayınlanan Bej Kitap, görünümün genellikle pozitif olduğunu ve istihdam piyasasının güçlü kaldığını, buna karşın şirketlerin yüksek ücretleri ve vergilere bağlı maliyet artışını müşterilere yansıtmakta hala zorlandığını işaret etti.

FTSE Russell küresel piyasalar araştırma birimi idari direktörü Alec Young, “Hisselerin güçlü kazançları en sonunda kar realizasyonuna direnemiyor.” dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 07:19'da yüzde 0.2 düştü. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 0.7 düştü.
Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 0.6 azaldı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 2.1 düşüşle kapandı.
Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0.6 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 düştü.

Döviz

Yen dolar karşısında yüzde 0.3 artıda 107.7 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan 6.8786'da fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 yükselişle 1.1239'dan işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.04'e indi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 5 baz puan azalarak yüzde 1.34 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili varil başına 56.77 dolarda sabit kaldı.
Altın yüzde 0.3 değer kaybederek ons başına 1,422.4 dolardan işlem gördü.