Advertisement

ABD endeks vadeli kontratları Perşembe günü, ABD ve Çin'in ticaret konusundaki toplantısının erteleneceğine ilişkin haberler ile dalgalı bir seyir izledi. Avrupa hisse senetleri yüksek kalırken, sterlin, Brexit'e ilişkin son gelişmelerle birlikte geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ticaret savaşını sonlandırmaya yönelik anlaşmayı imzalamak içi muhtemelen en erken Nisan ayında bir araya gelebileceklerinin kaydedilmesi ile kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Yuan zayıfladı. ABD Hazine tahvilleri kayıplarını geri alırken, dolar değer kazandı ve tüm bu hareketler, ABD'de işsizlik başvurularının dört haftanın en yükseğine çıktığını gösteren veri ile birlikte gerçekleşti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, sektörlerin çoğunun yukarı yönde hareket etmesi ile birlikte yükselirken, İngiltere'de işlem gören hisse senetleri de, İngiliz hükümetinin Parlamento'da yapılan Brexit'e ilişkin oylamada bir kez daha kaybetmesinin ardından yukarı yönde hareket etti. Avrupa tahvilleri, Almanya'nın ekonominin ilk çeyrekte ılımlı büyüyeceği tahmininde bulunmasının ardından karışık seyrederken, euro geriledi. Tokyo'da işlem gören hisse senetleri düşerken, Hong Kong'dakiler yükseldi ve Çin hisseleri, sanayi üretimi verisinin beklentilerin gerisinde kalmasının ardından düştü. Yen zayıfladı.

Yatırımcıların dikkate almaları gereken çok sayıda gelişme var. ABD hisse senetleri bu hafta, ekonomik verilerin ne sıcak ne de soğuk gelmemesi ile birlikte kazançlarını sürdürürken, Avrupa'daki traderlar Perşembe günü, belki de Brexit'in erteleneceği ya da ortadan kalkacağı umutları ile, bölgeden gelen uyarı işaretlerini fazla dikkate almamış görünüyor. Çin'deki yavaşlamanın yılın ilk iki ayında derinleştiğini gösteren veriler, Asya hisse senetlerinin bu çeyrekte sıçrama yapmasının ardından, temkinli olmak i,çin sebepleri artırdı.

Sterlindeki geri çekilme, Çarşamba günkü büyük bir rallinin ardından geldi. İngiltere'de kanun yapıcılar, ülkeyi Avrupa Birliği'nden anlaşmasız çıkarma fikrini reddetti ve Başbakan Theresa May'in 29 Mart'taki Brexit son tarihini yaklaşık 2 ay kadar uzatmayı düşündüğü kaydediliyor.

Diğer taraftan, petrol New York'ta yükseldi. Altın düştü ve bakır, Çin verilerinin ardından geri çekildi. Gelişen piyasa paraları ve hisse senetleri hafifçe düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Çin'de Ulusal Halk Kongresi, Cuma günü Başbakan Li Keqiang'ın konuşması ile sona erecek.
*Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda Cuma günü, para politikası toplantısının ardından konuşma yapacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:39'da yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu ve beş ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az yükseldi ve dört ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1305 seviyesine indi ve son bir haftada ilk kez geriledi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 değe kaybederek 1.3262 seviyesine düştü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 ile yaklaşık 2 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 111.61 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.62'ye indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.07 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 1.225 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*İtalya ile Almanya'nın 10 yıllıklarının faiz farkı altı baz puan düşerek 2.425 yüzde puanı ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 yükselerek varil başına 58.55 dolar ile dört ayın en yükseğine çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 1.3 ile 10 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ton başına 6,388.50 dolar ile üç haftanın en düşüğüne indi.
*Altın yüzde 0.8 ile yaklaşık 2 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,298.39 dolara geriledi.

(16:20'de güncellendi)