Advertisement

(15:15'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, bir dizi olumsuzluğa rağmen Çin'in ABD ile bu haftaki ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlanabileceğine ilişkin umutları canlandırmasının ardından yükseldi. Altın ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq 100 endeks vadeli kontratları, Çin'in ABD ile kısmi ticaret anlaşmasına halen açık olduğu yolundaki haberin ardından kazançlarını sürdürdü. Avrupa'da, teknoloji şirketleri ve oto üreticileri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki geniş tabanlı yükselişe öncülük etti. Asya'da gösterge endeksler bugün, Şanghay ve Mumbai hariç düştü. Dolar, iki günlük yükselişin ardından geriledi. Ham petrol değer kazandı.

ABD ile Çin arasındaki yüksek düzeyli görüşmelerin, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da kötüye gitmesine karşın Perşembe günü Washington'da yeniden başlaması öngörülüyor. Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, geniş çaplı bir anlaşma ihtimali düşük, ancak Çin ABD Başkanı Donald Trump ek gümrük vergisi uygulamasına gitmezse sınırlı bir ticaret anlaşmasına açık. Aynı yetkili, bunun karşılığnda, Pekin'in tarım ürünlerinin alımları gibi kilit önemde olmayan tavizler verebileceğini kaydetti.

Trump yönetimi Salı günü, bazı Çinli yetkililere vize yasağı getirdi ve Çinli bir grup teknoloji şirketini kara listeye aldı. Bloomberg'de çıkan bir habere göre ise, Beyaz Saray ABD kamu emeklilik fonlarının Çin'de yatırım yapmalarına kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor.

ABD ile Çin arasında yaşanan son gelişmeler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarını gölgede bıraktı. Powell, ABD merkez bankasının para piyasalarında son dönemde görülen kargaşanın bir daha yaşanmasını önlemek için Hazine bonoları alımı yapacağını kaydederken, bu ay gerçekleştirilecek toplantıda bir faiz indirimi daha gelebileceğini işaret etti. Fed'in son toplantısının tutanakları bu akşam açıklanacak. Bu tutanaklar, ayın sonunda gerçekleştirilecek toplantı öncesi Fed yetkililerinin ne düşündüğüne ilişkin yeni işaretler verebilir.

Johannesburg'da FirstRand Bank ekonomisti Nema Ramkhelawan-Bhana, müşteriler için hazırladığı notta, "ABD'nin Çin firmalarını kara listeye alması ile birlikte, ticaret müzakereleri düşünüldüğünden daha az yapıcı olacak ve bu durum küresel büyümeye risk oluşturacak," dedi ve "Maliye politikası genişlemesinin olmadığı bir ortamda, ülkeler daha fazla politika genişlemesini merkez bankalarına öteleyecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, yuan dolar karşısında, ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlik ve günlük referans kurunun beklenenden daha yukarıda belirlenmesinin ardından değer kazandı. Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 53 doların üzerine çıktı. Türk Lirası, Türk birliklerinin daha önce yapılan uyarılar doğrultusunda Suriye sınırını geçtiğine ilişkin haberlerin ardından dalgalı bir seyir izledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed'in son toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak. Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantı özeti ise Perşembe günü yayımlanacak.
*Çin Devler Başkanı Xi Jinping, Cuma ve Cumartesi günü Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile gayrıresmi zirvede bir araya gelecek.
*ABD'de Perşembe günü enflasyon rakamları açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:08'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.8 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 tırmandı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi fazla değişmedi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.0983 seviyesine tırmandı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2227 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 107.36 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 1.55 seviyesine çıktı.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 1.44 seviyesine ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 0.448 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek eksi yüzde 0.57 puana geldi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az tırmanarak eksi yüzde 0.2 seviyesine yükseldi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.9 yükselerek varil başına 53.10 dolara tırmandı.
*Altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,502.54 dolara indi.
*Demir cevheri yüzde 4 düşerek ton başına 86.10 dolara geriledi.

(15:15'te güncellendi)