Advertisement

(16:00'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Çarşamba günü, Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri ile birlikte, yatırımcıların dikkatlerini ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret konusundaki son değerlendirmelerine ve Hong Kong'da süregelen protesto gösterilerine çevirmelerinin ardından geri çekildi. ABD Hazine tahvilleri, tahvil rallisinde başı çekti.

ABD'nin 3 temel endeks vadeli kontratlarının tümü, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin dün rekor seviyenin çok yakınında kapanmasının ardından açılışta aşağı yönü işaret ediyor. Trump Salı günü New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme olduğuna ilişkin yeni bir işaret vermedi, ancak anlaşmanın yakın bir zamanda imzalanabileceğini söylerken, aynı zamanda, anlaşma olmazsa ABD'nin tarifeleri artırabileceği uyarısında da bulundu.

Bankacılık hisseleri, ABN Amro Bank NV'nin kar rakamlarının hayalkırıklığı yaratmasının ardından Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti. Prosus NV hisseleri, hisse sahibi olduğu Çinli Tencent Holdings Ltd.'nin çeyrek dönem karının analistlerin tahminlerinin en düşüğünün de altında kalmasının etkisiyle değer kaybetti. İspanya hisseleri en kötü performans gösteren grup oldu ve seçim sonrası düşüşünü sürdürdü. Euro, Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin sürpriz bir şekilde Eylül'de de yükselerek  üst üste ikinci ayda da yukarı yönde hareket etmesinin ardından yatay bir seyir izledi.

Hong Kong hisse senetlerinin gösterge endeksi, kentteki şiddet olaylarının üçüncü güne girmesi ve aralarında HSBC Holdings Plc ve BNP Paribas SA'nın da bulunduğu bazı bankaların şiddet olaylarından dolayı çalışanlarından evlerinden çıkmamalarını istemeleri ile birlikte düştü. Japonya, Güney Kore ve Avustralya piyasalarında işlem gören hisse senetleri değer kaybetti. Yeni Zelanda doları, ülke merkez bankasının beklenmedik bir şekilde faizi sabit tutma kararı almasının ardından sıçradı.

Hong Kong'da devam etmekte olan şiddet olayları, yıl sonunun yaklaşması ile birlikte, süregelen jeopolitik riskleri hatırlatırlatırken, ticaret konusundaki sorunlar çözümden oldukça uzak kalmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasına ilişkin beklenti, ABD hisse senetlerinim son günlerde rekor seviyeye yaklaştıran rallinin devam etmesi için kilit öneme sahip. ABD ve Çin, Şili'de düzenlenmesi planlanan uluslararası toplantının protestolar nedeniyle iptal edilmesinin ardından henüz kısmi ticaret anlaşmasının nerede imzalanacağı konusunda karar almış değiller ve Trump'ın yeniden dile getirmeye başladığı tehditlerin olası anlaşma üzerinde nasıl bir etkisinin olacağı ise belirsiz.

Piyasalarda dikkatler bugün ABD'de TSİ 16:30'da açıklanacak olan tüketici enflasyonu verisine ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'de yapacağı konuşmaya çevrilecek.

Diğer taraftan, altın değer kazanırken, petrol düştü. Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri değer kaybetti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonunda yoğunluk azalıyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Japan Post Bank Walmart ve Cisco yer alıyor.
*Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü Washington'da Kongre Ortak Ekonomi Komitesi'nde konuşacak.
*ABD'de çarşamba günü açıklanacak olan TÜFE verileri ve kar rakamları Fed'in para politikasının izleyeceği yol konusunda işaretler verebilir.
*Çin'de Perşembe günü perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak.
*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Ekim ayı perakende satışlar verisinin önceki ay beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından yükselmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:15'te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 düştü.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.9 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında değişmeyerek 1.1009 seviyesinde kaldı.
*Sterlin dolar karşısında değişmeyerek 1.2838 seviyesinde kaldı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 108.86 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 6 baz puan düşerek yüzde 1.87 seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yılvadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan gerileyerek yüzde 0.75 seviyesine düştü.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan inerek eksi yüzde 0.25 seviyesine geriledi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.042 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 kayıpla varil başına 56.42 dolara indi.
*Altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,465.39 dolara ulaştı.

(16:00'da güncellendi)