Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de 1,9 trilyon dolarlık teşvik tasarısının Senato’da kabul edilmesi ve Çin’de açıklanan güçlü verilerin etkisiyle Asya Borsaları ve ABD vadeli endeksleri yeni haftaya yükselişle başlasa da bu yükseliş tahvil faizlerinin yeniden tırmanışa geçmesiyle teknoloji hisseleri öncülüğünde satışa döndü.

Asya endekslerinde satışlar hızlanırken Çin CSI 300 endeksinde kayıplar yüzde 2'ye ulaştı. Yükselen tahvil getirilerinin etkisiyle geçen haftanın genelinde düşen, ancak Pazartesi ve Cuma günkü yükselişlerle haftayı yüzde 0,8 artıda kapatan S&P 500 tarafında vadeliler de yeni haftanın ilk işlemlerinde sınırlı da olsa düşü kaydetti.

Cuma günü ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verileri sonrası enflasyon endişeleri yükselişe geçerken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi de bir ara 1,6238 ile bir yılın en yüksek seviyesine yaklaşmıştı. Haftayı 1,5661’den tamamlayan ABD 10 yıllık tahvil getirisi ilk işlemlerde yüzde 1,58 seviyesinin üzerinde. Yine tahvil getirilerindeki yükseliş nedeniyle geçen haftayı yüzde 0,94 yükselişle tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi'nde yön yukarıyı işaret etti.

Biden'ın destek paketi Senato'dan geçti

ABD Başkanı Joe Biden öncülüğünde koronavirüs pandemisinin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini hafifletmesi hedefiyle hazırlanan 1,9 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketi cumartesi günü ABD Senatosu’nda 49’a karşı 50 oyla kabul edildi. Özel bir yasal düzenlemenin devreye sokulmasıyla önü açılan tasarı, Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç olmadan Senato’dan geçirilmiş oldu.

Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının ardından Beyaz Saray’a gönderilecek olan tasarı, ABD tarihinin en büyük ikinci teşvik paketini devreye sokacak. Tasarı, 1.400 dolarlık bireysel çekler dağıtılmasını, yerel yönetimlere yardımlar için 350 milyar dolardan fazla fonlama sağlanmasını, okullara maddi destek verilmesini içeriyor. Ayrıca, daha önce haftalık 400 dolar olarak belirlenen işsizlik yardımının yapılan müzakerelerin ardından 300 dolar olarak sağlanması ve süresinin 6 Eylül’e kadar uzatılması öngörülüyor.

Biden’ın tasarıyı, bir önceki teşvik paketindeki desteklerin süresi dolmadan, 14 Mart’a kadar imzalamasını hedefleyen Demokratlar, verilen teşviklerin ekonomiyi 2022 ara seçimlerine kadar canlandırmasını da umuyor.