Advertisement

Kovid-19 aşılarının çıkması ve teşvik desteğinin pandemi endişelerini azaltmasıyla birlikte dolar Pazartesi günkü işlemlerde gerilerken küresel hisse senedi göstergesi rekor seviyeye yöneldi. Altın ve ABD Hazine tahvillerinin faizleri tırmandı.

Güney Kore ve Avustralya'da hisse senetleri sıçrama yaptı. Ancak Japonya hisseleri Başbakan Yoshihide Suga'nın vaka artışlarının önüne geçmek için Tokyo bölgesinde olağanüstü hal ilan etmeyi değerlendirdiğini ifade etmesinin ardından düşük performans gösterdi. S&P 500 Endeks vadelileri, gösterge endeksin 31 Aralık'ra tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapatmasının ardından dalgalı seyretti. Altın yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Dolar, küresel büyümede toparlanma iyimserliğiyle G - 10 paralarının tamamı karşısında geriledi. Offshore yuan güçlenerek 2018 ortasından beri en yüksek seviyeye geldi. Çin ve Hong Kong'da Borsa endeksleri NYSE'nin Çin'in en büyük üç telekomünikasyon şirketini kottan çıkarmaya yönelik adımına rağmen yükseldi. Ancak üç şirket, China Mobile Ltd., China Telecom Corp. ve China Unicom Hong Kong Ltd.'nin hisseleri değer kaybetti.

Hisse senetleri yeni yıla yüksek değerlemeler ve 2021'de aşı dağıtımı, merkez bankalarının desteği, hükümet yardımlarının ekonomik büyüme ve şirket kârlarını artıracağına ilişkin yüksek beklentiler ile girdi. Satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) Asya boyunca imalat faaliyetlerinin ihracatın desteğiyle Aralık'ta ivme kazanmaya devam ettiğini gösterdi. Ancak Çin'in toparlanması hız kaybetmeye başladı.

Kovid-19 vakaları ve aşı dağıtımının şimdilik yatırımcılar için kilit önemdeki odak noktası olmaya devam edeceğini söyleyen JPMorgan Asset Management küresel piyasa stratejisti Kerry Craig, "Aşıların geniş çaplı dağıtımı olmadan, sosyal mobilite ve ekonomik kıs Kovid ve ekonominin yolu kapalı.

Petrolün varil fiyatı 49 doları aştı. Popüler kripto para Bitcoin Pazar günü ilk kez 34 bin doları geçti. Koronavirüs tarafında küresel enfeksiyonlar 85 milyonun üzerine tırmandı. ABD'de günlük vaka sayısı tatilin ardından 300 bine yaklaşarak rekor kırdı. İngiltere'de Pazartesi günü AstraZeneca'nın aşılaması başlayacak.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13.50'de fazla değişmedi. Endeks Perşembe günü yüzde 0.6 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.4 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 2.4 tırmandı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Döviz

Yen yüzde 0.2 yükselişle dolar karşısında 103.01 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.8 yükselişle 6.4532'den alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.3 tırmanarak 1.2246'ya yükseldi.
Sterlin yüzde 0.1 yükselerek 1.3681'e geldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan artarak yüzde 0.94 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 2 baz puan artışla yüzde 1.02'ye yükseldi.

Emtia

WTI petrol yüzde 1.1 değer kazanarak varili 49.03 doları gördü.
Altın yüzde 1.3 yükselişle onsu 1,922.78 dolar oldu.