Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar Çin'den gelen ekonomiye destek hamlesi ile moral buldu.

Asya hisseleri Çin'in 5 yıllık kredi ana faiz oranında yaptığı rekor indirimin ardından değer kazandı. Hong Kong Hang Seng ve Güney Kore Kospi'de primler yüzde 1'i aştı. Çin Şanghay Bileşik Endeksi'nde de yüzde 1'e yakın değer kazancı görüldü.

Karar, ABD vadeli fiyatlamalarına da yansıdı. S&P 500 vadelilerinde ilk işlemlerde yüzde 0,6, Nasdaq 100 vadelilerinde ise yüzde 0,8 artış izlendi.

Dolar ve ABD tahvil getirilerinde yükselişin de devam ettiği görüldü. Bloomberg dolar endeksi yüzde 0,3 yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi de yüzde 2,85'e çıktı.

altında ise hafif aşağı yönlü bir hareketle 1.839 dolar seviyesi test edildi.

Çin'de rekor faiz indirimi

Mortgage faizleri için de gösterge olan 5 yıllık kredi ana faiz oranı 15 baz puan indirimle yüzde 4,45'e çekildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 5-10 baz puan indirim yönündeydi.

1 yıllık kredi ana faiz oranı ise yüzde 3,7 seviyesinde tutuldu. Bloomberg anketinde bu faiz oranında da 5-10 baz puanlık indirim beklentisi yer almıştı.

Rekor indirim kararı mortgage faiz oranlarındaki indirimin ardından geldi. Pazar günü Çin Merkez Bankası (PBOC) konut piyasasındaki daralmanın önüne geçebilmek için ilk kez konut alanlara yönelik mortgage faiz oranlarını yüzde 4,6’dan yüzde 4,4’e düşürmüştü.