Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de açıklanan güçlü veriler, Fed yetkililerinin açıklamaları ve emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş büyük merkez bankalarının bu yıl faizleri indirmek için acele etmeyeceği beklentisini desteklerken, hisse senedi endekslerinde düşüşler etkili oluyor.

Asya’da Güney Kore ve Hong Kong Borsaları düşüşlere öncülük etti. Çin’de Caixin Hizmet PMI endeksinin Mart ayında 52,7 ile beklentileri aşması, piyasa için bir katalizör etkisi yaratamadı. Çin borsasında kayıplar sürdü. Piyasanın depreme tepkisi oldukça sınırlı oldu. Tayvan Taiex Endeksi bir ara yüzde 1’e yakın düşüş kaydettikten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı. Tayvan doları, Amerikan doları karşısında yatay seyretti.

ABD’de Salı günü açıklanan JOLTS yeni iş ilanları ve fabrika siparişleri verilerinin beklentileri aşması Fed’in faiz indirimlerinin öteleneceği görüşünü destekledi. Veriler sonrası S&P 500 günü yüzde 0,7 kayıpla tamamladı. Bu sabah ABD vadeli endeksleri ekside seyretmeye devam ediyor. ABD tahvil getirileri fazla değişim göstermezken, Bloomberg Dolar Endeksi hafif düştü.

Fed üyelerine göre baz senaryo: Üç faiz indirimi

ABD Merkez Bankası’nın bu yıl kararlarda oy hakkı bulunan iki üyesi, bu yıl için üç kez faiz indirimi yapılması beklemeye devam ediyor ancak bu süreci başlatmak için aceleleri olmadığını belirtiyor.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, merkez bankası yetkililerinin geçen ay öngördüğü üç faiz indiriminin makul bir beklenti olduğunu, ancak bu süreci şu anda başlatmak için acil bir durum olmadığını söyledi.

Salı günü Nevada’da düzenlenen bir etkinlik sırasında Daly, “Bunun çok makul bir baz senaryo olduğunu düşünüyorum Şimdilik, büyüme güçlü gidiyor, bu nedenle faiz oranlarını ayarlamanın aciliyeti yok” dedi.

Salı günü gerçekleşen ayrı bir etkinliğin ardından gazetecilere konuşan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da bu yıl hala üç faiz indiriminin uygun olduğunu düşündüğünü ancak daha azına ihtiyaç duyulup duyulmayacağı konusunun ise kıl payı bir fark olduğunu söyledi. Mester daha önce, faiz oranlarını düşürmeye başlamadan önce enflasyonun düşüşe geçtiğine dair daha fazla kanıt görmek istediğini söylemişti.