Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda haftanın ikinci işlem gününde hisse senedi endekslerindeki yukarı yönlü ivme ve yükselen ABD tahvil getirileri temaları öne çıkıyor.

Kovid-19 aşılamasının yaygınlaşmasıyla hisselerdeki rallinin devam ettiği görülüyor. Asya’da yeni zirveler kaydedilirken ABD vadelileri de yükseliyor. Japon Nikkei 225 yüzde 1’den fazla yükselerek 30 bin puan üstündeki konumunu güçlendirdi. Hong Kong Hang Seng de yüzde 1'in üzerinde artış kaydetti. ABD'de S&P 500 vadelileri haftanın ikinci işlem gününde ilk işlemlerde yükseliş gösterdi.

Ralliyle birlikte dolardaki düşüş sürüyor. Principal Global Investors Baş Stratejisti Seema Shah’a göre devam eden parasal teşviklere mali desteklerin eşlik etmesi riskli varlıkların temelini kuvvetlendiriyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 düşüş kaydetti. Gelişmekte olan ülke para birimleri Güney Afrika randı öncülüğünde dolara karşı değer kazandı.

Küresel çapta tahvil satışlarının hızlanması ABD 10 yıllıklarının getirilerini yüzde 1,24 ile neredeyse bir yılın zirvesine çıkardı. Hafta sonu rekor kıran Bitcoin kısa süreli düşüşün ardından yeniden 49 bin doların üzerine çıktı.

Yatırımcılar 20 yılın en rahat dönemini geçiriyor

JPMorgan’a göre küresel yatırımcılar son 20 yılın risk iştahı en yüksek ve en rahat dönemini geçiriyor. Bankanın, değerlemeler, yatırım pozisyonları ve fiyat hareketlerini baz alan ölçeğine göre yatırımcı iştahı dot-com balonu döneminden bu yana en yüksek seviyede. Bu iştah değerlemelerde de kendini gösteriyor. 2021’de küresel çapta hisse senetleri piyasa değerine 7 trilyon dolar eklendi. Dijital para birimlerinde piyasa değeri ise 1,4 trilyon dolar arttı. Yüksek getirili tahvil ihraçları rekor kırarken Bitcoin ve küçük hisselerde yaşanan spekülatif ataklar yatırımcıların risk iştahının yüksek olduğunu gösteriyor.

JPMorgan stratejistleri parasal ve mali teşvikler “partiyi devam ettirmeyi” sürdürdükçe risk iştahının yüksek kalmaması için bir neden göremiyor. Aralarında John Normand’ın da bulunduğu stratejistler “Yatırımcılara birçok piyasada al tavsiyesi verme konusunda oldukça rahatız. Büyüme trend üstü olduğunda, yüksek seviyede para ve maliye politikası sürdüğünde piyasalar Newton’un kuralının finansal bir varyantı gibi çalışır: Başka bir kuvvetle karşılaşana kadar hareketini sürdür” değerlendirmesini yapıyor.