Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD ÜFE verisi ve ardından gelen şahin Fed açıklamalarıyla dolar, gelişmiş ülke para birimlerine karşı bu yılki kaybını silme yoluna girdi.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,3 yükselerek 1.247 puana yükseldi ve bu yıl bir ara yüzde 2,5’e kadar ulaşan kaybının büyük çoğunluğunu silmiş oldu.

Şahin Fed duruşuyla birlikte artık Fed swapları bu yıl için herhangi bir faiz indirimini yansıtmıyor. İki hafta önce yüzde 4,9’luk zirve faiz beklentisini yansıtan Fed swapları zirve faizi temmuzda yüzde 5,2 olarak fiyatlıyor.

Yüksek faiz beklentisi hisse senetlerini de olumsuz etkiliyor. Perşembe günü yüzde 1’in üzerinde kayıplar yaşayan S&P 500 ve Nasdaq 100’de vadeliler geriledi.

Önemli Asya Pasifik Borsalarının tamamı ekside. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,8976 ile Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Düşük risk iştahı kripto paraları da vurdu. Bitcoin yüzde 3 düşüşle 23.780 dolardan işlem görüyor.

ABD'de beklentiyi aşan ÜFE sonrası şahin sesler

ABD’de üretici fiyatlarının ocak ayında aylık bazda Haziran 2022’den beri en yüksek hızda artması sonrası Fed’in şahin kanadından 50 baz puanlık faiz artış sinyalleri geldi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ekonomik koşulların gerektirmesi durumunda daha büyük faiz artışlarına açık olduklarını belirtti.

Aralık ayında 50 baz puan faiz artıran Fed son toplantısında artış hızını 25 baz puana düşürmüştü.

Mester, 31 Ocak-1 Şubat’taki Fed toplantısında da 50 baz puanlık faiz artışı için “ikna edici ekonomik nedenler” bulunduğunu söyledi.

Mester son gelen verilerin “Faizin yüzde 5 üzerine yükseltilip bir süre bu seviyelerde tutulması” görüşünü değiştirmediğini sözlerine ekledi. Bullard ise Fed politika faizini yüzde 5,375 seviyesine olabildiğince çabuk çıkarmak istediğini, mart ayında da 50 baz puanlık artışı destekleme seçeneğini dışlamadığını bildirdi. Bu yıl FOMC toplantılarına katılıp görüş bildiren Mester ve Bullard’ın oy hakkı bulunmuyor.