Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar bu hafta ABD’de açıklanan beklenti altı enflasyon verilerinin Fed’in faiz politikasını etkileyip etkilemeyeceğini anlamaya çalışırken, karışık bir görünüm sergiliyor.

Perşembe günü Wall Street endeksleri genel olarak düşüşle kapandı. S&P 500 yüzde 0,07, Nasdaq 100 yüzde 0,65 geriledi.

Asya’da Perşembe günü kapalı olan ve kaçırdığı ralliyi telafi etmeye çalışan Japon Borsası, MSCI Asya Pasifik Endeksi’ni de destekliyor.

Japon Nikkei 225 yüzde 2'yi aşan yükseliş kaydederken, Çin ve Hong Kong’da daha yataya yakın bir seyir var. Wall Street vadelileri de hafif artıda.

Bloomberg Dolar Endeksi haftayı düşüşle tamamlamaya hazırlanırken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi dün 11 baz puan yükseldikten sonra hafif bir düşüşle yüzde 2,8585’te.

ABD'de para politikası enflasyon üzerinde zafer kazandı mı?

ABD’de bu hafta açıklanan Temmuz ayı tüketici ve üretici enflasyonu verileri tahminlerin altında kalarak, Fed’in faiz artışlarını agresif şekilde sürdürmesine gerek olmayabileceği beklentilerini destekledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de bu verileri olumlu birer gelişme olarak değerlendirdiğini, hatta eylül ayında 75 yerine 50 baz puanlık bir faiz artışının daha uygun olabileceğini, ancak enflasyonla mücadelede zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Bloomberg TV yayınına katılan Daly, Temmuz ayı enflasyon verilerinin “bir iyileşme olduğunun görülüyor olmasından dolayı önemli olduğunu ama bir zafer olmadığını”, veri odaklı hareket etmeye devam etmeleri gerektiğini belirtti.

Fed’in Eylül'deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı için kendi baz senaryosunun 50 baz puanlık bir artışa gidilmesi olduğunu belirten Daly, bununla birlikte 75 baz puanlık bir artış konusunda “açık fikirli” olduğunu kaydetti.

ABD’de 20-21 Eylül’deki FOMC toplantısına kadar bir tarım dışı istihdam raporu, bir de enflasyon verisi açıklanacak. Fed hem haziran hem de temmuz toplantılarında 75 baz puan faiz artırmıştı.