Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların tahvil faizleri ve enflasyona odaklanmasıyla beraber Asya hisseleri haftaya dalgalı bir seyirle başlarken, Türk Lirası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığında yapılan değişiklik ile düştü.

S&P 500 vadelileri kırmızı ile yeşil arasında gidip gelirken Nasdaq 100 kontratları ABD Hazine tahvili faizlerinin zemin kaybetmesiyle yükseldi. MSCI Asya Pasifik göstergesiyse kayıplarını azalttı.

TCMB başkanlığında Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yapılan değişiklik sonrasında Dolar/TL 'deki ilk fiyatlamalar hızlı yükselişe işaret etti.

Kararın ardından yapılan ilk kotasyonlarda yüzde 16'nın üzerinde bir yükseliş izlenirken, dolar/TL fiyatlamalarında sığ işlemlerde 8,47 seviyeleri kaydedildi. Ardından dolar/TL'de 8,04 seviyesine kadar çekilme izlendi.

Yatırımcılar, yükselen faizlerin hisse ve tahvil piyasasını domine etmesi konusunda endişeli. Enflasyon beklentileri büyüme görünümüyle beraber artarken, bazı yatırımcılar Fed'in para politikasını beklenenden daha erken sıkılaştırmaya başlayabileceğine dair bir beklenti içerisindeler.

Piyasalar Fed’in faiz oranlarını önümüzdeki üç yıl bu seviyelerde tutabileceği konusunda endişeli. Tahvil faizlerinin yakın vadede yüzde 2 civarına ulaşabileceğini düşünüyoruz, piyasalar ise bu hareketin geçici değil kalıcı olduğunu düşünüyor. AMP Capital Ekonomisti Diana Mousina

Fed Başkanı Jerome Powell Wall Street Journal’de yayımladığı bir yazıda, ekonomik toparlanmadan hala uzak olunduğunu ve merkez bankasının ne kadar sürerse sürsün ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise Bloomberg News’a verdiği bir röportajda istenmeyen enflasyon baskısına dair işaretlerin henüz görülmediğini belirtti.

Avrupa Birliği, AstraZeneca kendi teslimat yükümlülüklerini doldurana kadar şirketin ürettiği aşının İngiltere'ye olan ihracatını engellemeye hazırlanıyor.

Hisse piyasaları

S&P 500 vadelileri çok az değişiklik gösterirken Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0,1 yükseldi.

Topix Endeksi yüzde 1 düştü.

Avustralya S/P/ASX 200 Endeksi yüzde 0,6 yükseldi.

Güney Kore Kospi Endeksi çok az değişiklik gösterdi.

Hang Seng Endesk dalgalı bir seyir izledi.

CSI 300 Endeksi yüzde 0,9 yükseldi

Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0,3 düştü.

Kurlar

Yen yüzde 0,2 yükselerek 108,73 dolar oldu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

Euro yüzde 0,1 düşüşle 1,1896 dolar oldu.

Sterlin yüzde 0,2 düşüşle 1,3835 dolar oldu.

Tahviller

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi 4 baz puan civarında düşerek yüzde 1,68'e geriledi.

Avustralya 10 yıllıklarının faiziyse 5 baz puan düşüşle yüzde 1,76'ya geriledi.

Emtia

Batı Teksas Petrolü yüzde 0,3 düşüşle varil başına 61,21 dolardan işlem görüyor.

Altın yüzde 0,3 düşüşle ons başına 1.739 dolar seviyesinde bulunuyor.