Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Powell’ın ABD’deki enflasyon artışının beklentilerin üzerinde olduğunu söylemesine karşın, bir kez daha bu artışın geçici olmasını beklediğini vurgulamasıyla küresel hisse senedi endeksleri yükseldi.

Salı günü akşam Dow Jones yüzde 0,20, S&P 500 yüzde 0,51, Nasdaq 100 yüzde 0,94 artıda kapandı. ABD’de endeksler perakende, enerji ve teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseldi. İşlem hacmi ise son bir ayın yüzde 20 altında seyretti.

Yeni işlem gününde Asya Borsaları da genel olarak pozitif bir görünüm sergiledi.

Dolar ise ilk işlemlerde tüm G-10 para birimleri karşısında değer kazandı. Dolar Endeksi (DXY) aralıksız iki işlem gününde yüzde 0,51 geriledikten sonra hafif artıya geçti.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Salı günü yüzde 1,4632’ye geriledi. 2 yıllık tahvillerin getirisi ise Salı günü yüzde 0,22’ye indikten sonra yeni işlem gününde yükseliş gösterdi. 30 yıllıkların getirisi de yüzde 2,0906’ya çıktı.

Fed’in geçen haftaki FOMC toplantısında daha şahin bir tutum sergilemesini değerlendiren JPMorgan Stratejisti Marko Kolanovic, bu durumun piyasa görünümünü değiştirmediğini, reflasyon işlemlerinin sebep olduğu geri çekilmelerin döngüsel hisseler ve emtiada alım fırsatı yarattığını söyledi. Enflasyonun, Fed’in ve piyasanın tahminleri üzerinde seyretmeye devam edeceğini öngören Kolanovic, tahvil getirilerinin daha da yükseleceğini öngördü. Kolanovic’e göre Fed’in ilk faiz artırımı 2023’te, varlık alımlarının azaltılması gelecek yıl gerçekleşecek.

Powell, yine "Enflasyon geçici" dedi

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinde son dönemde görülen enflasyon artışının beklentilerin üzerinde olduğunu ama muhtemelen geçici olacağını söyledi.

Salı günü ABD Temsilciler Meclisi alt komitesine koronavirüs krizi hakkında sunum yapan Powell bir soru üzerine, “Enflasyondaki beklenti üzeri artışın kayda değer bir bölümü, hatta belki de tamamı ikinci el araba ve kamyonlar gibi ekonominin açılmasından doğrudan etkilenen kategorilerden kaynaklanıyor” dedi. Ancak Fed Başkanı bu görüşe dair belirsizlikler olduğunu da kabul etti ve “Bu etkilerin beklediğimizden daha büyük ve daha uzun süreli olabileceğini söyleyebilirim” diye ekledi.

Powell aynı gün konuşan diğer Fed üyeleri de benzer görüşteydi. New York Fed Başkanı John Williams, salı günü Bloomberg Televizyonu’na verdiği röportajda, “Geçen yılın aralık ayından bu yana kesinlikle ilerleme kaydettik. Hala, ortaya koyduğumuz ‘kayda değer ilave toparlanmaya’ yakın olduğumuzu düşünmüyorum” dedi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da dün gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle de işgücüne katılım konusunda daha fazla ilerleme görmek istediğini söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ekonominin doğru yönde ilerlediğini ama varlık alımlarına başlama noktasında olmadığını vurguladı.