Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed üyelerinden Salı günü gelen açıklamaların ardından ABD tahvilleri kasım rallilerini sürdürürken, dolar 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg Dolar Endeksi Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesi olan 1.230’dan işlem gördü.

2 yıllık ABD tahvil getirisi Salı günü 15 baz puan düşerek yüzde 4,7342’den kapandıktan sonra bu sabah yüzde 4,70’lere kadar indi. 5 yıllık ABD tahvil getirisinin hafta başından bu yana yaşadığı düşüş 24 baz puana yaklaşırken, 10 yıllık ABD tahvil getirisi ay süreçte yaklaşık 17 baz puan düştü.

Fed beklentileri altının ons fiyatını 6 ayın zirvesine taşıdı. Petrol de 30 Kasım için planlanan OPEC+ toplantısına ilişkin tedirginlik ve Fed etkisiyle gücünü korudu. Salı günü yüzde 2,13 yükselen Brent petrolün varil fiyatı 82 doların hemen altında işlem görürken, WTI ham petrolün varil fiyatı 77 doların biraz altında.

S&P 500 vadeli işlemlerde artıda.

Fed’den ‘üçüncü pas’ beklentisi

Amerikan Merkez Bankası Fed’in iki yöneticisi Salı günü verdikleri mesajlarda, önceki iki toplantıda olduğu gibi, aralık ayında da faizlerin sabit bırakılabileceği sinyalini verdiler.

En şahin Fed yetkililerinden biri olan Christopher Waller, para politikasının enflasyonu Fed’in yüzde 2 hedefine döndürmek için iyi bir konumda olduğunu söyleyerek politika yapıcıların tekrar faiz artırmaya ihtiyaç duymayabileceğine işaret etti.

Michelle Bowman ise enflasyonda olumlu gidişatın durması halinde faiz artışlarını desteklemeye istekli olduğunu söyledi ancak gelecek ayki faiz toplantısında bir artışı desteklediği yönünde bir mesaj vermedi.

Bu açıklamalar Fed’in aralık ayı toplantısına ilişkin beklentileri temelden değiştirmese de, özellikle Waller’in yorumları, ekonomik aktivitenin, enflasyonun ve işgücü piyasasının soğuduğuna dair işaretlerin geldiği bir ortamda, yetkililer arasında politikaya uzun süreli ara verilmesine yönelik desteğin genişlediğine işaret ediyor.

Waller, para politikasının şu anda ekonomiyi yavaşlatmak ve enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmek için iyi bir konumda olduğuna “giderek daha fazla güvendiğini” ifade etti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de bu yıl enflasyonda 71 yılın en güçlü gerilemesinin yaşandığını söyledi. New York Fed Başkanı John Williams da enflasyondaki düşüşün cesaret verici olduğunu belirtti.