Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda teknoloji hisselerinde yaşanan son ralli takip edilirken, bu hafta ABD ve Çin’de açıklanacak enflasyon verileri bekleniyor.

Asya hisse senedi endeksleri, Wall Street’te Pazartesi yaşanan yükselişlerin ve Çin Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık adımı dahil parasal gevşeme adımları atılabileceği sinyalleri gelmesinin ardından artıda. Tatilden dönen Japon Nikkei 225 34 yılın zirvesinde kapandı.

ABD’de S&P 500 yüzde 1,4, Nasdaq 100 yüzde 2,2 yükselişle kapandıktan sonra, vadeli işlemlerde hafif ekside. ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki günde sınırlı düşüşler yaşadı ve yüzde 4,01 seviyesinde. Sabah saatlerinde Bloomberg Dolar Endeksi 1.221 seviyesinde.

“ABD enflasyonu yüzde 2’ye giden patikada”

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD’de enflasyonun beklentilerden daha fazla düştüğünü ve yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ancak zafer ilan etmek için hala erken olduğunu söyledi. “Bugün yüzde 2’ye giden patikadayız” diyen Bostic, “Amacımız bu patikada kalmaya devam etmek” dedi. Bostic, “Şu anda çok güçlü bir konumdayız” demekle birlikte politika yapıcıların para politikasının kısıtlayıcı kalmasına izin vermeye devam edebileceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan Fed Guvernörü Michelle Bowman enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine mevcut faiz oranları korunarak düşebileceğini öngördü ve fiyat baskılarının ortadan kalkması halinde faizleri indirmeyi destekleyeceğini söyledi. “Enflasyonun zaman içinde yüzde 2 hedefimize yaklaşmaya devam etmesi halinde, politikanın aşırı kısıtlayıcı hale gelmesini önlemek için politika faiz oranımızı düşürme sürecini başlatmak eninde sonunda uygun hale gelecektir” ifadelerini kullanan Bowman, “Henüz o noktada değiliz” dedi.