Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de resesyon endişeleri, Putin’in nükleer savaş uyarısı, Çin ile ABD ve müttefikleri arasında çip gerilimi gibi gelişmelerle piyasalardaki risk iştahı düşük.

Wall Street endeksleri Çarşamba günü ekside kapandı. Bloomberg Dolar Endeksi güvenli liman talebi ile yükselişte.

Jeopolitik gelişmeler risk iştahını düşürerek, uzun vadeli ABD tahvillerine de alım getirdi. ABD 30 yıllık tahvil getirisi Çarşamba günü Eylül'den bu yana ilk kez %3,5’in altına indi. ABD’de tüm vadelerde tahvil getirilerinde Çarşamba günü içinde 10 baz puan üzeri düşüşler etkili oldu. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil getiri farkı ile hesaplanan getiri eğrisi de daha da terse dönerek resesyon sinyali verdi.

ABD Borsaları vadeli işlemlerde sınırlı da olsa düşmeye devam ediyor. Asya’da hisse senedi endeksleri Çin’deki Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmeye devam etmesi ve Japonya’dan gelen verilerin ardından karışık.

Ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,2 ile beklentinin altında daralan Japonya’da Nikkei 225 endeksi ekside. Açık havada maske kullanımının kaldırılabileceği haberinin ardından Hong Kong Hang Seng olumlu ayrışıyor. Çin borsası ise Kovid-19 önlemlerinin gevşemeye devam etmesi ve Hollanda’nın ihracat sınırlaması kararı alabileceği haberi ile dalgalandı.

Putin’den nükleer savaş uyarısı

Avrupa Birliği Rusya’ya karşı dokuzuncu yaptırım paketini hazırlarken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin nükleer savaş riskinin arttığı konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada yeni paket kapsamında yaklaşık 200 Rus vatandaşının yaptırım listesine dahil edilmesinin, üç Rus bankasının daha yaptırım kapsamına alınmasının ve Rusya’nın insansız hava araçlarına erişiminin kesilmesinin hedeflendiğini duyurdu.

AB Rusya’nın enerji ve madencilik sektörlerine yönelik olarak da ilave önlemler alınmasını teklif etti. Bu teklifin kabul edilmesi için tüm AB üyeleri tarafından destek görmesi gerekiyor.

Bu açıklamadan saatler önce Putin, dünyada bir nükleer savaş çıkması riskinin arttığını belirtti ve Rusya’nın “gerekli olan tüm imkanları ile” kendisini savunacağını yineledi. Putin, ülkesinin bulundurduğu nükleer silahların, diğer ülkelerle yaşanan anlaşmazlıklarda “caydırıcı bir etken” olduğunu sözlerine ekledi.