Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda aşı iyimserliği devam ediyor.

Bu sabah Asya Borsaları ve ABD vadeli endeksleri yükseliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi yükselişini üçüncü güne taşıdı. Japon Nikkei düşerken; Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 artıda.

Yükselişlerde Pfizer Inc. ve BioNTech SE’nin ilk laboratuvar sonuçlarında üçüncü doz Kovid-19 aşısının Omikron varyantını etkisiz hale getirdiğini açıklaması etkili oldu.

Wall Street endeksleri Çarşamba günü de yükselişlerini sürdürmüştü. Dow Jones yüzde 0,10, S&P 500 yüzde 0,31, Nasdaq 100 de yüzde 0,42 yükseldi.

Küresel hisse rallisi ABD’de bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verisi ve gelecek haftaki Fed toplantısı ile test edilecek.

Optimal Capital Portföy Stratejisti Frances Stacy, bu gelişmelerin piyasalardaki oynaklığı artırabileceğini öngördü. Stacy, piyasadaki olumlu etkenlerin giderek azaldığını belirtti. Sterlin, İngiltere’de Omikron varyantına yönelik yeni önlemler alınmasının ardından dolara karşı bu yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.180 seviyesinde, yatay. ABD 10 yıllık tahvil getirisi dün yüzde 1,52’de kapandıktan sonra yüzde 1,5161’e geriledi. Petrol fiyatları ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) ülkede petrol arzının geçen hafta 241 bin varil azaldığını açıklamasının ardından petrol fiyatları yükseldi.

"3. doz Omikronu etkisiz hale getiriyor"

Pfizer Inc. ve BioNTech SE ilk laboratuvar sonuçlarında üçüncü doz Kovid-19 aşısının Omikron varyantını etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

İki şirket çarşamba günü yaptıkları açıklamada üçüncü dozun antikor seviyesini 25 kat artırdığı ve Omikrona karşı iki dozun orijinal koronavirüs ve diğer varyantlara karşı gerçekleştirdiği korumaya benzer bir koruma sağladığını açıkladı.

Açıklamada iki doz aşının orijinal koronavirüse karşı sağladığı korumaya göre Omikronda 25 kattan fazla daha az koruma sağlayabildiği belirtildi.

Pfizer CEO’su Albert Bourla “Öncü veri açık bir şekilde üçüncü dozun korumayı artırdığını ortaya koyuyor” dedi. BioNTech CEO’su Uğur Şahin de üçüncü dozun hastalığa karşı yeterli ölçüde koruma sağladığını duyurdu.

İki şirket verilerin öncü olduğunu ve yeni varyantı çalışmaya devam ettiklerini belirti.

Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların yeni koronavirüs varyantından kaynaklanan risklere odaklanmasıyla yatay bir seyir izliyor. Gram altın ise dolar/TL’nin dar bir fiyat aralığında hareket etmesiyle inişli çıkışlı bir seyir izliyor.

ABD enflasyon verisinin açıklanmasıyla beraber altının sıkıştığı dar fiyat aralığını kıracağını belirten Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “Altın 1.770-1795 dolar arasındaki seyrini enflasyon verisinin Fed’in daha şahin bir tavır izleyeceğine işaret etmesiyle kırabilir” diye ekledi.

Altın yatırımcıları, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım patikasının nasıl şekilleneceğini daha iyi anlamak için bu cuma açıklanacak ABD tüketici enflasyonu verisine odaklandı. Altın, enflasyon artsa dahi merkez bankalarının yakın zamanda faiz artırmayacağına dair beklentilerle Kasım ayında yükselmişti.

Fed yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda para politikasındaki sıkılaşmanın hızı için enflasyondaki yükseliş ve istihdamdaki iyileşmeye odaklandıklarını belirtmişti. Altın yatırımcıları da Fed’in faizleri ne zaman artıracağını anlayabilmek için istihdam verilerini yakından takip ediyor.

Altın, üç yıldan sonra ilk defa yılı kayıpla kapatmaya hazırlanırken Aralık başı itibariyle 2015’ten bu yana en kötü yıllık performansını göstermiş durumda. Altın 2020 yılını yüzde 25 yükselişle kapatarak 2012’den bu yana en kazançlı senesini geçirmişti.

Ons altın fiyatı

Hafta başından bu yana dar bir fiyat aralığında işlem gören ons altın, çarşamba günü 1.792 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra gerileyerek yeniden 1.780 dolar civarına indi. ABD enflasyon verisi öncesinde yatay bir seyir izleyen değerli metal, perşembe günü 1.785 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, dolar/TL’deki yükselişle geçen hafta 791 TL’ye ulaşarak rekor tazeledikten sonra hafif bir çekilme yaşasa da haftanın kalanında yükseliş eğilimi içerisindeydi. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, pazartesi günü dolar/TL’deki yükselişle rekor tazeleyerek 795 TL’yi gördükten sonra perşembe günü 783 TL civarında bulunuyor.