Küresel piyasalarda petrolün seyri izleniyor
-
ABD İran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanırken, İsrail Lübnan'ı vurdu. Uzatılmaması halinde ABD ile İran arasındaki 60 günlük ateşkesin süresi doluyor.
-
Bu jeopolitik gelişmeler doğrultusunda küresel piyasalarda fiyatlamalar petrol piyasasının seyrine odaklanmış durumda.
ABD’de Cuma günü açıklanan tüketici güveni ve perakende satış verileri ekonomide soğumaya işaret ederken, Fed’in Eylül ayında faiz artıracağına ilişkin beklentiler zayıfladı.
Michigan Üniversitesi’nin Ağustos ayına ilişkin güven endeksi 51’e geriledi; perakende satışlar ise Temmuz ayında bir yılı aşkın süredir görülen en büyük düşüşü kaydetti.
BMO Capital Markets’tan Ian Lyngen, “Bu, tüketicilerin genel durumuna ilişkin endişe verici bir gelişmeydi. Bu durum, Fed’in önümüzdeki ay faiz artırımına ara vermesi yönündeki görüşleri güçlendirecektir” dedi.
Bloomberg Dolar Endeksi, Cuma açıklanan zayıf verilerin ardından Mayıs ayından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Endeks daha sonra düşüşünü telafi ederek haftayı neredeyse değişmeden kapattı. S&P 500 endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti. Ancak endeks, Mayıs ayından bu yana en uzun süreli yükseliş serisi olan üst üste üçüncü haftalık kazancı kaydetmeyi başardı.
REKLAM
REKLAM
Hayal kırıklığı yaratan verilere rağmen, ABD’nin İran’a ekonomik yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunmasının ardından petrol fiyatlarının yükselmesiyle ABD tahvil fiyatları düştü.
Bloomberg’in dolar endeksi yüzde 0,1 gerileyerek üçüncü gün üst üste değer kaybetti ve en son Mayıs ayında görülen seviyelerin yakınında seyretti. Euro, Japon yeni ve offshore yuan değer kazandı. MSCI’nin gelişmekte olan piyasalar para birimi endeksi gün içi rekor seviyesine yükselirken, Tayvan doları ve Tayland bahtı bölgedeki en çok değer kazanan para birimleri arasında yer aldı.
Öte yandan, Bloomberg Asya Dolar Endeksi Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Brent ham petrolü, İsrail’in Lübnan’a yönelik yeni saldırıları ve ABD’nin İran’a yeni yaptırım uygulama olasılığının jeopolitik belirsizliği artırmasıyla yükselişini sürdürdü.
ABD ve Avrupa’da vadeli endeksler yatay seyretti. Asya’da Güney Kore’nin finansal piyasaları resmi tatil nedeniyle işleme kapalı olacak. Altının onsu zayıf ABD perakende satış verilerinin ABD doları üzerinde baskı yaratmasının ardından, iki haftadır süren yükselişini sürdürdü.
Değerli metal, önceki haftayı yaklaşık yüzde 1 artışla kapladıktan sonra ons başına 4.400 dolar civarında işlem gördü.