Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Powell’ın ‘bekle ve gör’ yaklaşımını koruması, buna karşın bu yıl bir noktada faiz indirimi beklentisini yinelemesi bu hafta satış dalgası yaşayan tahvillere Çarşamba günü destek olsa da bu sabah getiriler yine yükselişte. ABD 10 yıl vadeli tahvil getirisi Çarşamba gününü yüzde 4,3472 seviyesinden kapadı. Bu sabah ise iki baz puan yükselerek yüzde 4,3632’ye çıktı.

Amerikan Borsalarında sınırlı kazançlar görüldü, S&P 500 yüzde 0,1 artıda Çarşamba gününü kapadı. Amerikan hisse vadelileri sabah saatlerinde yükselerek toparlanmaya işaret ediyor. Asya Pasifik endeksleri ise Powell’ın açıklamalarını daha olumlu algılıyor. Japon endeksleri yüzde 1,5’in üzerinde değer kazanırken Güney Kore Kospi yüzde 1 artıda işlem gördü. Hong Kong, Çin ve Tayvan’da endeksler tatil sebebiyle işlem görmüyor.

Dolardaki gerileme de riskli varlıklarda rallide etkili oluyor. ABD’de hizmet ISM verileri hizmet sektöründeki fiyat baskısının gerilediğini gösterirken Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,4 ile neredeyse son dört haftanın en sert kaybını yaşadı.

Powell’dan ‘genel resim değişmedi’ mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell faiz indirmeden önce daha düşük enflasyona yönelik daha net işaretler görmeyi bekleyeceklerini, gelecek verileri değerlendirmek için vakitleri olduğunu belirtti.

Stanford Üniversitesi’nde bir konuşma gerçekleştiren Powell beklentinin üzerinde gelen enflasyon verilerinin genel resmi “somut bir şekilde değiştirmediğini” kaydetti.

Bu yıl bir noktada faiz indirmenin uygun olacağını yeniden vurgulayan Powell “Son verilerin enflasyonda geçici bir yükselişi temsil edip etmediğini söyleyebilmek için henüz erken” ifadelerini kullandı.

Powell enflasyonun kalıcı bir şekilde yüzde 2’ye gerilediğinden emin olmadan faiz indirmenin uygun olacağını düşünmediklerini sözlerine ekledi. Fed üyelerinden Adriana Kugler ise daha güvercin bir konuşma yaptı. Enflasyonun istihdama ciddi bir maliyet yaratmadan ılımlılaşabileceğini belirten Kugler bunun da bu yıl “bir parça” faiz indirimi için koşulları hazırlayabileceğini belirtti.