Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senetleri yılın ilk çeyreğini teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

MSCI Dünya Endeksi bu yılın ilk üç ayında yüzde 6 yükseliş kaydetmiş durumda. Yılın ilk çeyreğinin son işlem gününde sert hareketler ile bu tablo bozulmadığı takdirde endeks aralıksız iki çeyreği artıda kapatmış olacak.

MSCI Dünya Bilgi Teknolojileri Endeksi ilk çeyrekte şu ana kadar yüzde 19 ile 2020 ortalarından bu yana en güçlü yükselişini kaydetti ve küresel hisselere öncülük etti.

ABD’de Perşembe günü yüzde 0,57 yükselen S&P 500 ve yüzde 0,91 değer kazanan Nasdaq 100 bu sabah vadeli işlemlerde de yüzde 0,4’e varan değer kazançları yaşıyor. Benzer şekilde Avrupa vadeli endeksleri de artıda.

MSCI Asya Pasifik Endeksi geride bıraktığımız çeyreği yüzde 4’ün üzerinde bir primle tamamlama yolunda ilerliyor.

İlk çeyrekte şu ana kadar yüzde 1,5 düşen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah 1.227 seviyesinde, yatay.

Banka stresine rağmen Fed cephesinde sıkılaştırma mesajları

ABD Merkez Bankası Fed’in yetkilileri Silicon Valley Bank’in iflası ve sonrasında ortaya çıkan bankacılık sektörü endişelerine karşın, enflasyonu düşürmeye devam etmeleri gerektiğini vurguladılar.

Perşembe günü ayrı etkinliklerde konuşan üç banka yetkilisi, geçen haftaki 25 baz puanlık faiz artışı kararının ardından “gerekirse faizi daha da artırmaya hazır olduklarını” belirten Fed Başkanı Jerome Powell ile uyumlu bir duruş sergilediler.

Boston Fed Başkanı Susan Collins, “Enflasyon hala çok yüksek ve son göstergeler, enflasyonu fiyat istikrarı ile bağlantılı yüzde 2 hedefine indirmek için daha yapılacak çok iş olduğu görüşümü destekliyor” diye konuştu. Bu yıl Fed’in faiz kararlarında oy hakkı bulunmayan Collins, 25 baz puanlık adımların, faizleri “enflasyonu düşürmek için yeterince kısıtlayıcı” düzeye çıkarmak için “uygun” gördüğünü belirtti.

Bu yıl Fed kararlarında oy hakkı bulunan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de bankacılık sektöründeki sorunların ekonomi üzerinde etkisinin ne olacağını belirlemek için henüz çok erken olduğunu ancak Fed’in aynı zamanda enflasyonu düşürmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Richmond Fed Başkanı Tom Barkin enflasyonla mücadeleye devam etmeye hazır olduğunu ancak bir sonraki faiz artışının boyutu hakkında henüz bir tercih yapmadığını ifade etti. “Enflasyon yüksek seyretmeye devam ederse, faizleri daha da yükselterek tepki verebiliriz” diyen Barkin, “Birilerinin 50 baz puanlık bir artış talep etmesinin üzerinden sadece birkaç hafta geçti” dedi.