Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin’de Evergrande kaynaklı endişeler, ABD’de açıklanan veriler, “triple witching” ve Fed’in varlık alımları konusunda nasıl ilerleyeceğine dair belirsizlik piyasaların gündem başlıkları.

Perşembe günü Wall Street endeksleri karışık kapanışlar gerçekleştirmişti. Bu sabah vadeli işlemlerde ABD endeksleri hafif artıda.

Asya Borsaları Avustralya dışında yükseliyor. MSCI Tüm Ülkeler Endeksi aralıksız ikinci haftasını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. ABD’de Perşembe günü açıklanan perakende satışlar ve Philadelphia Fed endeksi verileri tahminleri aşarken, ABD ekonomisinde toparlanma umutları aynı gün doların üç haftanın en yüksek seviyesine çıkmasını sağladı.

ABD'de opsiyonların vadelerinde kritik saat

Bugün ABD’de hisse senetleri, vadeli hisse senedi endeksleri ve hisse senedi endeksleri opsiyonlarının vadesi aynı anda dolacak. “Triple witching” olarak bilinen bu durum yılda dört kez gerçekleşiyor: mart, haziran, eylül ve aralık aylarının üçüncü cuma gününde.

Böyle bir günde yatırımcılar hedge işlemlerine yüklenirken, Wall Street endekslerinin rekor kıran rallilerine devam edip edemeyeceği de merak ediliyor. Goldman Sachs Group Inc. stratejistleri, yaklaşık 3,4 trilyon dolar tutarında hisse opsiyonunun vadesinin bugün dolacağını hesaplıyor.

Bu hesaplamanın 720 milyar dolarlık kısmını --herhangi bir eylül vade dolumunda görülen en yüksek seviye-- tek hisse opsiyonları oluşturuyor. Opsiyon yatırımcılarının satım kontratlarına rekora yakın fiyatlardan ödeme yapması beklenirken; “triple witching” günlerinde endeks hacimleri genellikle yılın zirvelerinde gerçekleşebiliyor.

S&P Dow Jones Indices Kıdemli Hisse Analisti Howard Silverblatt, sadece S&P 500’de 55 milyar dolarlık hisse işlemi gerçekleşebileceğini öngörüyor.