Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesi ve PCE enflasyonunda düşüş beklentisiyle piyasalarda yüksek risk iştahı görülüyor.

Amerikan endeksleri büyüme verisinin ardından ralli yaparken S&P 500 ve Nasdaq 100 günü yüzde 1’in üzerinde yükselişlerle kapadı. İki endeksin vadelileri sabah saatlerinde hafif geriledi.

İyimser atmosfer Asya Pasifik’te de görülüyor. MSCI Asya Pasifik son dört işlem gününde üçüncü yükselişini kaydetmeye hazırlanırken Japon Topix ve Çin CSI 300 artıda.

Noel tatilinin yaklaşmasıyla birlikte tahvil piyasasında hareket bandı iyice daralırken ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puan yükselişle yüzde 3,90’a ulaştı. Perşembe günü yüzde 0,6 gerileyen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah 1.220 puanda yatay.

Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergesi

Fed’in enflasyon hedefi için tercih ettiği gösterge olan çekirdek harcamalar enflasyonu verisi bugün saat 16:30’da açıklanacak.

Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi artışının yıllık bazda ekim ayındaki yüzde 3,5’ten kasım ayında yüzde 3,3’e gerilediği tahmin ediliyor. Altı aylık yıllıklandırılmış çekirdek PCE verisinin ise Fed’in hedefi olan yüzde 2’ye gerilemesi, manşet PCE’nin yüzde 3’ten yüzde 2,8’e inmesi bekleniyor.

Çekirdek PCE’deki bu düşüş trendi Fed üyelerinin 2024 için medyan tahmini olan 75 baz puanlık faiz indirimi beklentisinin en önemli gerekçeleri arasında yer alıyor. Bloomberg Economics ekonomistleri Andrej Sokol ve Bjorn Van Roye verilerin enflasyonun soğuma sürecine girdiği görüşünü destekleyeceğini belirtiyor.

Üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 4,9 ile teyit edilmesinin ardından dördüncü çeyrekte ABD büyümesinin yüzde 1,3’e gerileyeceğini tahmin eden ekonomistlere göre faiz artışları ekonomiye etkisini göstermeye başladı.