Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Küresel tahvil piyasası, gelecek yıl merkez bankalarının faiz indireceği beklentileri ile tarihteki en güçlü iki aylık yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor.

Bloomberg Global Aggregate Total Return Endeksi Kasım ve Aralık ayında şu ana kadar yaklaşık %10 yükseldi. Bu, 1990’a kadar giden verilerde aralıksız iki ayda gerçekleşen en büyük artışa işaret ediyor.

Yatırımcıların tahvillere yönelmesinde, ekonomik durgunluk endişeleri ve buna bağlı olarak merkez bankalarının gelecek yıl agresif şekilde faiz indirmek durumunda kalacakları beklentisi etkili oluyor.

Singapur merkezli Mizuho Bank Ltd.’nin ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan’a göre agresif politika gevşemesi beklentileri önden yüklemeli şekilde fiyatlamalara yansıyor. Varathan, “Tahvil piyasasındaki yükselişin şiddeti, yatırımcıların toplam getirisini ciddi şekilde artırdı. Piyasalarda, gevşek para politikasına doğru yolu yarıladığımız hissi var” dedi.

Tokyo merkezli Fivestar Asset Management Co.’nun kıdemli portföy yöneticisi Hideo Shimomura da “Şu anda gördüğümüz şey bir tahvil karnavalı. Tahvil yatırımcıları kış uykusuna yattı ve şimdi onların inlerinden çıkmak için büyük bir istekleri olduğunu hissediyorum” değerlendirmesinde bulundu.