Levi's ve Mavi'ye kumaş veren 73 yıllık şirket fabrika kapattı
-
Orta Anadolu, küresel tekstil sektöründeki zorlu koşullar nedeniyle Kayseri'deki üretim tesislerini kapatma kararı aldı. Üretim faaliyetleri 11 Eylül'de durdurulurken, tüm tesislerin 12 Ekim itibarıyla kapatılacağı açıklandı.
1953 yılında kurulan Orta Anadolu Ticaret ve Sanayi İşletmesi TAŞ., Kayseri'deki üretim faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
Aralarında dünyaca ünlü markaların da bulunduğu 300'ün üzerinde "jean" firması için denim kumaş üretten şirketten yapılan açıklamada, üretim faaliyetlerinin 11 Eylül 2026 itibarıyla askıya alındığı, tüm üretim tesislerinin ise 12 Ekim 2026'dan itibaren kapatılacağı bildirildi.
Aralarında Levi's, Mavi, Lee, Wrangler, Diesel, Replay, Guess, Mustang, Super Rifle Miss Sixty markalarına da denim tedarik eden şirket tarafından yapılan açıklamada, küresel tekstil sektörünün son yıllarda küresel talepteki zayıflama, işletme ve finansman maliyetlerindeki artış, tedarik zincirindeki dalgalanmalar ve değişen ticaret dinamikleri nedeniyle ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.
REKLAM
REKLAM
Şirket, maliyetleri düşürme, operasyonel verimliliği artırma ve yeniden yapılandırma dahil kapsamlı çalışmalar yürütülmesine rağmen mevcut işletme modelinin içinde bulunulan ekonomik koşullarda sürdürülebilir olmadığı sonucuna varıldığını bildirdi.
1986'dan bu yana dünyanın önde gelen küresel markalarına denim tedarik eden şirket, kapanış sürecinde mevcut ticari yükümlülüklerini yerine getirmek için tüm paydaşlarla yakın işbirliği içinde çalışacağını açıkladı. Şirket yönetimi, 73 yıllık yolculuğa katkıda bulunan çalışanları ile müşterileri, finans kuruluşları ve tedarikçilerine teşekkür etti.
REKLAM
REKLAM
Sektörün çatı örgütü uyarmıştı
Kısa bir süre önce bir grup gazeteciyle bir araya gelen ve 2022-2026 Haziran döneminde 364 bin kişilik istihdamın ve 10 bin 497 işletmenin kaybedildiği hazır giyim ve tekstil sektörlerinde yaşanan bu daralmanın Türk sanayisi için bir uyarı olarak ele alınması gerektiğini belirten TGSD Müşterek Başkanı Toygar Narbay, Türk ihracatçısının küresel rekabetteki yarışa her sabah 10 puan geriden başladığına dikkat çekmişti.
Mevcut modelin sanayisizleşmeye yol açtığını ifade eden Narbay, üretim, istihdam, teknoloji, finansman ve marka politikasını tek çatı altında toplayacak yeni ve bütünleşik bir sanayi politikasına ihtiyaç duyulduğunu söylemişti.
REKLAM
REKLAM
OVP'nin pazar kayıplarını düşük seviyede tutarak sektörün dönüşümünü sağlamayı hedeflediğini belirten Narbay, mevcut maliyet yapısıyla bu dönüşümün kolay olmadığını söyledi.
Sektörde dönüşüm sürecinin ciro korunurken istihdam kaybının devam etmesi sonucunu doğurabileceğini belirten Narbay, geçmiş dönemde toplam cirodaki kaybın yüzde 21'de kalırken istihdamdaki kaybın yüzde 32'ye ulaştığını aktardı.