Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Tartışmalı kripto paranın yönetiminden sorumlu Libra Birliği resmi olarak Salı günü kuruldu ve beş yönetim kurulu üyesinin ortak bir özelliği bulunuyor: Facebook Inc. ve yöneticilerine olan yakınlığı.

Facebook, Libra projesini açıkladığı ilk zaman yönetimde yalnız olmayacağını vurgulamakta gecikmemişti. Öyle ki yeni dijital parayı kontrol eden 100 civarı şirketten biri olmayı umuyordu. Ancak düzenleyici kurum baskılarının artmasıyla birlikte projenin ilk partnerleri Libra'yı toplu olarak terketti. Facebook ise Libra'nın yönetim takımını doldurabilmek için yakın dostlarına yöneldi.

Her şeyden önce Facebook'un Libra'yı öne süren takımının lideri David Marcus yönetim kurulunda bulunuyor. Marcus aynı zamanda Xapo Inc.'in de yatırımcısı. Ayrıca Xapo'nun CEO'su Wences Casares de kurulda.

Libra'nın kuru üyesi olan bir başka isim Andreessen Horowitz'in Genel Ortağı Katie Haun, Facebook'un ilk yatırımcılarından. Facebook'un ilk destekçilerden bir diğeri olan Digital Sky Technologies'in bir kısmının sahibi Naspers. Naspers'ın çoğunluk hissesinin sahibi PayU. PayU'dan Patrick Ellis de Libra'nın kurul üyesi.

Beşinci üye Kiva'dan Matthew Davie'nin de Facebook ile ilişkileri bulunuyor. Kiva'nın kurul üyelerinden John Muller da Facebook'un genel danışmanı ve Marcus gibi PayPal Holdings Inc.'den geliyor.

Bloomberg Opinion yazarı ve yatırımcı Aaron Brown, “Silikon Vadisi kurullarında neredeyse her zaman böyle bağlantılar olur. Facebook'la doğrudan bağlantısı olmayan birinin bile resmi olmayan ve dolaylı bağlantıları olacaktır. Bu nedenle kurulda olacak hiç kimse muhtemelen Facebook'tan tamamen bağımsız olmaz. Ancak ben kurulu esas itibariyle Facebook üzerinde bağımsız bir denetleyici olarak değil, nitelikli ve ilgili insanlar grubu olarak görüyorum.” dedi.