Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Birleşik Ödeme Genel Müdür Yardımcısı Özge Çelik, yeni beklentileri karşılamak için inovasyon anlamında odaklanılması gereken konuları mobil uygulamalar, dijital kimlik ve dijital doğrulama yöntemleri, karekod gibi yeni ödeme yöntemleri ve müşteri sadakat uygulamaları olarak sıraladı. Türkiye'de yıl sonuna kadar hayata geçecek olan, Merkez Bankası tarafından düzenlenen karekod standartlarının dijital ödemelerde önemli bir fark yaratacağına inandıklarının altını çizen Çelik; "Bunun bir sonraki adımı ise pek çok ülkenin kendi sınırları için belirlediği standartların ülkeler arasında da geçerli olmasını bekliyoruz" dedi.

'2024'te e-ticaretin yarısı dijital cüzdanlarla yapılacak'

Dijital ödemelerin toplam işlem değerinin dünya genelinde 2021'den 2025'e kadar yüzde 12 büyümesinin beklendiğini ifade eden Çelik; bir finansal hizmetler teknolojisi grubu olan FIS'in raporunda, 2024 yılında tüm e-ticaret ödemelerinin yarısından fazlasının dijital cüzdanlardan yapılacağının öngörüldüğünü vurguladı. Çelik, 2020 yılında dijital cüzdan tabanlı işlemlerin kullanımının küresel olarak yüzde 7 arttığını sözlerine ekledi. "Tüketici e-ticaret yapmak istediğinde dijital cüzdanlar bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor" diyen çelik, ön ödemeli kartlarını veya elektronik para olarak harcamak istedikleri tutarları cüzdanlarında saklayabiliyorlar. Birleşik Ödeme olarak biz dijital cüzdan tarafında 'As a Service' olarak hizmet verdiklerini belirten Çelik, "Dijital cüzdan tarafında kamu ve özel sektör tarafında işbirliği yaptığımız kurumların müşterilerin ihtiyaçlarına birlikte dokuyoruz" dedi.

'Belediyeler tarafında dijitalleşme gittikçe daha önemli hale geliyor'

Fintech as a service konseptinde hizmet verdikleri için işbirliği yaptıkları her kurumun farklı ihtiyaç ve öncelikleri olduğunu söyleyen Çelik, kamuda özellikle belediyeler tarafında dijitalleşmenin gittikçe daha önemli bir hale geldiğinin altını çizdi. Çelik; "Pandemi ile birlikte önemi iyice artan sosyal yardımların dijitalleştirilmesinin, son dönemde öne çıkan şehir kartlarının öneminin arttığını görüyoruz. Kamu tarafında belediyelerle işbirliklerimiz sürüyor" diye konuştu.

'Yurtdışı açılımlara hız verdik'

Bütün bunlara bakıldığında uçtan uca tüm sektörleri etkileyen bir dijital dönüşümden bahsedildiğinin altını çizen Çelik; "Biz de Birleşik Ödeme olarak onlarla birlikte daha fazla tüketiciye dokunmak istiyoruz. Biz bu seneyi 13 milyon son kullanıcıya dokunarak tamamlamak hedefindeyiz" dedi. Uluslararası açılımlara da hız verdiklerini kaydeden Çelik, Azerbaycan ofisini açtıklarını, Romanya'da ise lisans başvurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.

'Hem fintech hem Hopishop ile yeni bir evreye giriyoruz'

Türkiye'yi karekod ile tanıştıran şirket olduklarını belirten Hopi CEO'su Yalın Özcan ise Hopi'nin şu anda bir sadakat uygulaması olduğunu ancak yakın zamanda hem fintech ile hem de Hopishop ile beraber yep yeni bir evreye gireceklerini kaydetti. "Ödeme sistemlerindeki gücümüz aslında halihazırdaki mobil cüzdan yeteneklerimizden geliyor" diyen Özcan şöyle devam etti: "Şu anda Hopi'nin içerisinde 1.7 milyon müşterimizin banka ve kredi kartları tanımlı ve ciddi bir alışveriş yapılıyor. Şu ana kadar 900 milyon TL'lik mobil ödeme işlemi yaptı Hopi. Önümüzdeki dönemde hem fintech hem de e-ticaret tarafında ciddi bir açılım yapmayı hedefliyoruz. Birleşik Ödeme de burada bizim iş ortağımız. Altyapımızı beraber geliştiriyoruz." 11 milyon üyeleri ve 200 iş ortakları olduğunu belirten Özcan; Hopi, içinden alışveriş yapılan bir platform haline döndüğünü sözlerine ekledi. Temassız ve mobil ödemelerin önümüzdeki dönemde belirleyici olacağını kaydeden Özcan; ödeme sistemlerindeki mevcut regülasyonunun tüm sektörü destekler nitelikte olduğunu kaydetti.