Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Almanya'nın koronavirüsün Avrupa'nın en büyük ekonomisi üzerindeki etkisini sınırlamak için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi ve böylelikle ilk kez ülkesinin büyüyen krize tepkisinin boyutu hakkında konuştu.

Merkel, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde'ın Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin liderleri ile yaptığı telekonferans görüşmesinden bir gün sonra Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Ne gerekiyorsa onu yapacağız," dedi.

Alman lider, basın toplantısında, şirketlere likidite desteği ve işçiler için ücretli izinlerin uzatılması gibi önlemlerle birlikte, sağlık tedbirlerine yönelik bütçe harcamalarından da bahsetti. Merkel, Lagarde ile durumun "çok ciddi bir şekilde" ele alınması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını ve virüse karşı doğal bağışıklık olmaksızın ve aşı tedavisi seçeneklerinin de henüz yetersiz olması ile birlikte, nüfusun yüzde 70'inin risk altında olduğunu sözlerine ekledi.

Merkel ve ekonomi ekibi nakit darlığına düşen şirketlere likidite sağlanması üzerinde odaklanıyorlar ve koronavirüsün ekonomik etkileri daha bariz hale gelene dek klasik teşvik tedbirlerine gitme ihtiyacı olmadığı görüşündeler. Ancak Almanya üzerinde büyümeyi desteklemek için çabaları artırması konusunda baskılar güçleniyor.

Ülkenin önde gelen ekonomistlerinin bazıları Çarşamba günü hükümetten daha proaktif olmalarını ve dengeli bütçe politikasını bırakmalarını istedi. Ekonomistler geniş tabanlı bir teşvik paketini reddederken, ekonomik etkiyi dengelemek için vergi indirimleri ve vergi yükümlülüklerinde daha iyi koşullar gibi hedefli tedbirler istiyorlar.