Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Chrisine Lagarde, Avrupa'nın, liderlerin koronavirüs konusunda acil harekete geçmemeleri durumunda, 2008 finans krizine benzer büyük bir ekonomik şok riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, AMB Başkanı Salı günü geç saatlerde Avrupa Birliği (AB) liderleri ile telekonferans yoluyla yaptığı görüşmede, koordineli bir adım atılmaması durumunda, "Avrupa'nın birçoğumuza 2008 Büyük Finans Krizi'ni hatırlatacak bir senaryo ile" karşı karşıya kalacağını söyledi. Lagarde, doğru tepki ile, şokun muhtemelen kısa süreceğini sözlerine ekledi.

Görüşmenin gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynağa göre, Lagarde, AMB politika yapıcılarının bu haftaki toplantıda tüm araçlara bakacağını ve bunların arasında özellikle "süper ucuz" fonlama sağlama ve likiditeyi garanti etme ve kredilerin kurumamasını sağlama olacağını kaydetti.

Aynı kaynak, ancak Lagarde'ın tedbirlerin, bankaların virüsten etkilenen alanlara kredi vermeye devam etmelerine sağlamaya yönelik adımlarla birlikte, ancak hükümetlerin tüm güçleri ile destek vermeleri halinde işe yarayabileceğini söylediğini kaydetti.

Bu dramatik müdahale, Lagarde'ın AMB Yönetim Konseyi toplantısında parasal teşvik konusunda hızlı hareket edilmesi için ısrarcı olacağını işaret ediyor. Birçok ekonomist AMB'nin Perşembe günkü politika toplantısında faiz indirimi yapmasını ve belki de parasal genişleme programında artışa gitmesini bekliyor. AMB ayrıca bankalara ucuz fonlama sağlayan operasyonlarını yeniden uygulamaya koyabilir.

Telekonferans yoluyla verilen bu mesaj, yetkililerin koronavirüsün Avrupa'yı resesyona sürüklemesini önlemeleri için hem acil bir uyarı hem de dramatik bir talebi temsil ediyor. Salgının ortaya çıkmasından bile önce, AMB yetkilileri, para politikasının sınırlarına ulaşması dolayısıyla, hükümetlere defalarca kamu harcamalarını artırma çağrısında bulunmuşlardı.

Ülke çapında karantina uygulayan İtalya virüsün yayılmasından dolayı şimdiye dek en büyük darbeyi alan ülke konumunda ve felç edici bir daralma ile karşı karşıya.

Lagarde hasarın muhtemelen diğer ülkelere de yayılacağı uyarısında bulundu. Aynı kaynak, AMB Başkanı'nın bazı bölgelerde şimdiye dek alınan önlemleri takdirle karşıladığını, ancak daha fazlasının yapılması talebinde bulunduğunu belirtti.

Lagarde liderlere, "Şimdi güçlü bir hareket yapılamaması durumunda, ekonomilerinizin bir kısmının çökme riski var" dedi.