Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Fed ve BOE’nin negatif alana geçmek için faiz kesintisi yapabilecekleri çok fazla alanları bulunmuyor.

Ekonomistler tarafından yapılan bir araştırmaya göre, küresel merkez bankaları, faydadan çok zarara sebep olabilecek faiz kesintileri yapabilecek alana sahip olsalar da Fed yüksek olasılıkla, gösterge faizi sıfırın altına indirmeyecek.

Yavaşlayan küresel ekonomi halihazırda Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nı daha düşük borçlanma maliyetlerine zorlasa da politika yapıcılar daha fazlasını yapmak zorunda oldukları belirtiliyor.

Yine de politika yapıcılar, bu aracı genişleyici para politikası için bir araç olarak kullanmayı bırakmaları gerektiğinin farkındalar.  

Bloomberg’in ekonomistler arasında yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, Fed ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve negatif faizlere yönelik olumsuz tutumunu belirtse de faizleri sırasıyla yalnızca 1.75- 2 ve 0.75 seviyelerine indirebilirler.

Bunun aksine tahminlere göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranını şu anki seviyesi olan yüzde 0.5’den yüzde 0.8’e, Japonya Merkez Bankası da faiz oranını eksi yüzde 0.1’den eksi yüzde 0.35’e düşürebilir.

 

 

 

.