Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervlerinde gerileme 4 Mart haftasında da devam etti.

TCMB'nin ilgili haftaya ilişkin verilerine göre brüt Döviz rezervleri 113,1 milyar dolardan 110,3 milyar dolara geriledi.

Net rezervlerde ise sınırlı bir düşüş kaydedildi. TCMB'nin net rezervleri 4 Mart haftasında 18,1 milyar dolar oldu. Swap hariç olarak bakıldığında ise rezervlerde toparlanmanın sürdüğü izlendi. 4 Mart haftasında swap hariç net rezerv eksi 42,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TCMB'nin rezervleri açısından da önemli verilerden biri olan kur korumalı mevduatın toplam büyüklüğü ise 539,16 milyar TL olarak kaydedildi. Bir önceki hafta bu enstrümanda toplam büyüklük 520,14 milyar TL olmuştu.

4 Mart haftasında döviz cinsi mevduatlar ise gerileme kaydetti. TCMB verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,7 azalarak 214,1 milyar dolar oldu. Pariteden arındırılmış döviz mevduatları gerçek kişilerde 518 milyon dolar, tüzel kişilerde 89 milyon dolar azaldı.

Öte yandan TCMB'nin 4 Mart haftasına ilişkin portföy akımı verilerinde yabancı yatırımcının net satıcı olduğu izlendi.

Buna göre yabancı yatırımcı 4 Mart haftasında 309 milyon dolarlık hisse, 181 milyon dolarlık da tahvil satışı gerçekleştirdi.