Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Koronavirüs Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası (CARES) fonundan kalan harcanmayan 455 milyar doları, halefi olması beklenen eski Fed Başkanı Janet Yellen'ın kullanım için Kongre'nin onayına ihtiyaç duyacağı bir hesaba taşıyacak.

Hazine Bakanlığı'nın Salı günkü açıklamasına göre söz konusu meblağ Bakanlık'ın genel fonuna aktarılacak. Çoğunluğu Fed'in acil durum borç verme imkanlarını desteklemek için harcanan paranın kalanına, kanun yapıcıların izni olmadan Yellen'ın aynı amaçla erişimi imkansız hale gelecek.

Mnuchin'in adımı Demokratların tepkisini çekiyor. Fed ve Hazine'nin Kovid-19 destek fonlarını denetleyen, Kongre'nin atadığı Bharat Ramamuti, "İyi haber şu; bu yasa dışıdır ve gelecek yıl tersine çevrilebilir." dedi.

Hazine sözcüsü ise Mnuchin'in adımının fonlamayı sağlayan CARES teşvik yasası kapsamında yasal olduğunu belirtti.

ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden, ABD Hazine Bakanlığı adayı olarak Yellen'ı seçti. Biden'ın geçiş süreci ekibi geçen hafta Mnuchin'in Fed'den fonların iadesi talebinin "ciddi ölçüde sorumsuzca" olduğunu belirtmişti. Ancak Mnuchin, Biden'ın ekonomiyi canlandırmak için seçeneklerini sınırlandırma girişimini reddetti.

Hazine Bakanlığı'nın genel fonu, Bakanlık internet sitesindeki bilgilere göre yalnızca Kongre kararına dayalı olarak kullanılabiliyor.

Bu adımla birlikte Hazine Bakanı'nın takdir yetkisinde 80 milyar doların altında bir miktarın kullanımı kalacak.