Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

Görünümün pozitife çekilmesindeki temel nedeninin para politikasındaki değişim olduğu belirtildi. Bu politikaların, çok yüksek seyreden enflasyonu sürdürülebilir seviyeye indirme ihtimalini artırdığı ifade edildi.

Raporda manşet enflasyonun kısa vadede artabileceği, ancak enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler olduğu, bunun da ‘para politikasının güvenilirliği ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi’ olduğu vurgulandı.

Enflasyonun yılın ikinci yarısında ılımlılaşmaya başlayacağı, yıl sonunda yüzde 45 civarında olacağı öngörüldü.

Raporda “Parasal sıkılaştırma aynı zamanda Türkiye’nin dış dengesizliğinin azaltılması ve TCMB’nin Döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını artırıyor. Her ikisi de ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacak” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere değinilerek, mevcut para politikası duruşunun yaklaşan yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, ülkenin notunun yükseltilebileceği belirtildi.

Moody's, 2023 yılı takvimde Türkiye'nin kredi notuna ilişkin gözden geçirme tarihi olarak 15 Aralık'ı belirlemiş ancak o tarihte Türkiye için güncelleme yapmamıştı.