Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley ekonomistleri, koronavirüün ABD'de daha önce öngörülenden daha derin bir resesyona yol açabileceğini ve ikinci çeyrekte gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 30.1 ile rekor daralma gösterebileceğini kaydediyorlar.

Ellen Zentner başkanlığındaki ekonomistler, Nisan-Haziran döneminde yüzde 4 daralma bekledikleri yönündeki tahminlerini açıklamalarının üzerinden bir hafta bile daha geçmeden, şimdi daha derin bir düşüş beklediklerini kaydettiler ve işsizliğin ortalama yüzde 12.8'e çıkabileceğini ve tüketimin yüzde 31 düşeceğini öngörüyorlar.

Ekonomistler, Pazar günü müşteriler için hazırladıkları notta, "Ekonomik faaliyet Mart ayında neredeyse durma noktasına geldi," dedi ve "Sosyal mesafe tedbirleri daha fazla alanı içereek şekilde artırıldı ve finansal koşullar daha da daralıyor. Kısa vadeli GSYH büyümesi üzerindeki negatif etkiler çok daha büyük hale geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Morgan Stanley ekonomistleri, GSYH'nin içinde bulunduğumuz çeyrekte yüzde 2.4 düşeceğini, ancak üçüncü çeyrekte toparlanmaya başlayacağını kaydettileri Genele bakıldığında, ekonomistler ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte önceki dördüncü çeyreğe göre yüzde 2.3 daralacağını ve tüm yıl için küresel büyümeyi % 0.3 aşağı çekeceğini öngörüyorlar.