Advertisement

Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kurumun Perşembe günkü araştırma raporunda Merkez Bankası’nın politika faizi ve efektif fonlama oranını aynı hizaya getirerek piyasa beklentilerini karşıladığı belirtildi.

Öyle ki bankanın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetiyle bir hafta vadeli repo ihalelerinin faizi arasındaki fark neredeyse kapandı.

Bankanın enflasyonu kontrol etmek için para politikasını sıkı tutacağı yönünde güçlü bir mesaj verdiği belirtilen rapora göre kurum, faizlerin bu yıl ve gelecek yıl sabit kalmasını bekliyor.

Ayrıca Morgan Stanley, enflasyonun yukarı yönlü sürpriz yapması durumunda daha fazla faiz artırımı ihtimali olduğunu düşünüyor.

Bankanın efektif fonlama faizinin Çarşamba günü itibarıyla hâlihazırda yüzde 14.80 seviyesinde olmasından dolayı sadece sınırlı bir ek sıkılaştırma yaptığı belirtilen raporda, buna karşın daha geleneksel bir politika çerçevesine doğru adım atılması ve şahin bir sözlü yönlendirmede bulunulmasının asıl önemli unsur olduğuna dikkat çekildi.

Dolar/TL yılın son haftalarında 7’ye kadar çekilebilir”

Dolar/TL kurunda 2021 yılına ilişkin herhangi bir tahmin vermeyen kurum, yıl son haftaları boyunca 7 seviyesine kadar çekilebileceğini savundu.

TCMB, politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15'e çıkardı. Ayrıca yeni başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında sadeleştirme adımı atılarak tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verildi.

Mevcut durumda fonlamanın yapılacağı haftalık repo faizi yüzde 15, gecelik borç verme faizi yüzde 16.50 ve geç likidite penceresi (GLP) faizi yüzde 19.50’de bulunuyor.