Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, son bir yıllık dönemde dijital kanaları kullanan müşterileri sayısının yüzde 20'den fazla arttığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal teknoloji programına konuk olan Ülgen, toplam penetrasyonda ise müşterilerinin yüzde 80'inin artık dijital kanallardan hizmet almaya başladığını söyledi. Ülgen, bu dönemde oluşan müşteri davranışlarındaki bu değişimin kalıcı bir değişim olduğunu gözlemlediklerini kaydetti. Kartlı ödeme sistemleri tarafında çok hızlı ve büyük bir değişim olduğunu altını çizen Ülgen, temassız ödemelerde işlem hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık dört katına çıktığını belirtti.

Fiziki işlemlerde her 3 işlemden 2 tanesinin artık temassız yapılır hale geldiğini vurgulayan Ülgen, "Yapı kredide 12-13 milyon kartımız temassız teknolojisini destekliyor. Bu da açıkçası doğru noktalara yatırım yaptığımızın bir göstergesi. Alternatif ödeme yöntemleri de gelişiyor. Cep telefonunun kart olarak kullanılıp ödemenin yapılması da gelişen alanlardan biri. Sektörde NFC dediğimiz teknolojide kabaca 6-7 kata ulaşan bir artış söz konusu" diye konuştu. Fiziksel dünyadaki işlemlerin dijitale taşındığı bu dönemde müşterilerin anında işlem yapabilecekleri dijital kartı hayata geçirdiklerini belirten Ülgen, müşterilerin kredi kartı başvurularında kartlarının kendilerine fiziksel olarak ulaşılmasını beklemeden, hemen kullanabilir olmasını sağladıklarını söyledi.

'DİJİTALLEŞMEDE DÜZENLEYİCİ KURUMLARIN DESTEĞİ ÇOK KRİTİKTİ'

Sektörde yaşanan değişim ve dönüşüm için düzenleyici kurumların desteğinin çok kritik olduğunu altını çizen Ülgen, "Son bir yıl içerisine gerek BDDK gerek Merkez Bankası gerek de diğer finansal alanların düzenleyici kuruluşları tarafından sektöre bir çok düzenleme geldi. Bu düzenlemeler bizi bu süreçte çok destekledi. Vatandaşa verdiğimiz hizmetler anlamında bu düzenlemeler bizlerin önünü açtı. Açık bankacılık, 7/24 para transferi, temassız işlem limiti arttırılması gibi bir çok düzenleme bizim önümüzü açtı. Görünen o ki, önümüzdeki bir kaç yıl bu anlamda çok hızlı gelişmeler olacak sektörde" diye konuştu. Ülgen, artık banka bağımsız müşterilerin istedikleri zaman bir bankadan başka bir bankaya 7 gün 24 saat para transferi yapabileceklerinin altını çizdi.

'YATIRIM İŞLEMLERİ DE DİJİTAL KANALLARA KAYDI'

Dijitalleşmenin yatırım bankacılığı alanına etkilerine de değinen Ülgen, "Hisse senedi piyasasında yatırımcıların, profesyoneller tarafından hazırlanan genel yatırım tavsiyeleri ile güvenli yatırım yapması çok önemli. İşte bu noktada Yapı Kredi olarak sektörde bir ilki gerçekleştirdik. ‘Akıllı Borsacım’ hizmetimizle, bu ihtiyacı dijital kanallar üzerinden iletilen özet bildirimler ve işleme hazır ekranlarla çözüme ulaştırıyoruz. Yatırımcılar, kendilerine önerilen hisse senetlerine diledikleri miktardaki yatırımı, dijital altyapımız aracılığı ile basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Ayrıca bunun için ek bir komisyon bedeli de ödemiyor" dedi.