Müteahhitler Libya'dan alacakları için Erdoğan-Serrac görüşmesini bekliyor
Türk müteahhitler Libya'daki alacakları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz el Serrac görüşmesini bekliyor. Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün alacaklarla ilgili olarak "Takriben 1,5 milyar dolar hak edişimiz var, tabii bunlar yeniden konuşulacak netleşecek. 1 milyar 200 milyon kadar teminat mektubumuz var boşa duruyor. 1 milyar 300 milyon kadar da makine parkımız bulunuyor." ifadelerini kullandı
CEMRE NUR KARACA
Türk müteahhitler Libya'daki alacakları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz el Serrac ile yapacağı görüşmeye odaklandı.
Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün Bloomberg HT’ye müteahhitlerin çıkmaza giren Libya’daki alacaklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yenigün, Libyalı işverenlerin ödenekler konusunda işi ağırdan aldığını açıklayarak Libya’daki savaşın ve tamamlanmayan siyasi sürecin, ödenekleri çıkarmaya ve zarar tespitlerinin yapılmasına bir bahane olmadığını dile getirdi.
Türk müteahhitlik sektörünün gözünün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fayiz el Serrac ile ikili görüşmelerinde olduğunu dile getiren Yenigün şöyle konuştu: “13 Ağustos’ta Türkiye Ticaret Bakanlığı ve Libya Planlama Bakanlığı Türk müteahhitlerinin alacaklarına ilişkin bir mutabakat metni imzaladılar. İmzalanan protokolde ilk 90 günde her firma kendi işvereni ile biraraya gelecek ve sorunları tespit edecekti. İkinci 90 günde ise çözüm adımlar atılacaktı. Fakat ilk 90 günden memnun değiliz. DEİK toplantımızda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a konuya ilişkin sıkıntılarımızı ve sorunlarımızı aktardık. Cumhurbaşkanımız, Sayın Fayiz el Serrac ile görüşeceklerini bildirdi. Bu noktada iki ülkenin devlet başkanlarından haber bekliyoruz."
"Takriben 1,5 milyar dolarlık hakedişimiz var"
Akgün, Libya'dan yaklaşık olarak 1,5 milyar dolarlık hakedişleri bulunduğunu 1,2 milyar dolarlık teminat mektubunun boşa durduğunu belirtti.
Akgün, konuya ilişkin olarak şunları ifade etti: İşverenlerimizle temas halindeyiz. Ancak anlaşılan o ki bir ödenek tahsis edilmediği için Libya makamları bu konuya ağırlık vermiyorlar. Libyalı yetkililer ödenek belli olmadığı için ödeme kısmı ağırdan alınıyor. Bizce bu bir mazeret olmamalı. Tespitler yapılır kimisi tasfiye edilir belki hiç paraya da ihtiyaç olmaz teminatlar iade edilir. Çünkü biz teminat konusunda da sıkıntılar çekiyoruz. Yılda 50 milyon dolara yakın komisyon ödüyorduk. 2020 Mayıs itibari ile bu komisyonlar durduruldu. Ama mektuplarımızın serbest kalmasını istiyoruz ki limitlerimizi kullanalım. Konuya ilişkin Libyalı dostlarımızdan konuya hızlandırmalarını talep ediyoruz. Emanetteki paralar var onlara dokunulmamış. O halde madem bize iş yaptırmayacaksın hiç olmazsa emanetteki paralarımızı versinler helalleşelim diyebiliriz. Takriben 1,5 milyar dolar hak edişimiz var. Tabii bunlar yeniden konuşulacak, netleşecek. 1 milyar 200 milyon kadar teminat mektubumuz var boşa duruyor. 1 milyar 300 milyon kadar da makine parkımız bulunuyor. Bunların kimisi yağmalanmış kimisi de 11 yıl paslanmış hiçbir işe yaramıyor ya da parçaları çalınmış. Bir kere bunların acil olarak tespitinin yapılması ve mutabık kalınması gerekiyor. Oradaki hasarlarımızı tespit edersek ödeme sonraki etaptır zaten. İlk 90 günde onu tespit etmemiz gerekiyorduk ve Libyalı yetkililer eksik kaldı. Öte yandan kendilerinin de acil istedikleri hastane projesi ve enerji yatırımlarına ihtiyaçları var.
Bu süreç hızlarınsa sorunlarımızı tasfiye edilecek konularımızı ve hak edişleri belirlenecek. Libya’da hala çatışma devam ediyor ve seçim süreçleri bulunuyor ancak bu durumlar çalışmaya engel değil. Fakat Libyalı kardeşlerimiz demek ki konsantre olamıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Serrac ile görüşme sağlarsa bu konunun hızlanacağına inanıyoruz.