Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed yetkililerinden teşviklerin geri çekilmesine yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Son açıklamalardan biri New York Fed Başkanı John Williams'dan geldi. Williams varlık alımlarının azaltılmasına bu yılın ilerleyen dönemlerinde başlanabileceğini kaydetti.

Williams, enflasyon cephesinde hedefe ulaşıldığı, buna rağmen işgücü piyasasında alınması gereken yol olduğunu not etti.

Williams, St. Lawrence Üniversitesi öğrencilerine video konferans yoluyla yaptığı konuşmada, “Maksimum enflasyona doğru çok iyi bir ilerleme de var, ancak kayda değer bir ilerlemenin sağlandığını söylemeye hazır olmak için daha fazla iyileşme görmek istiyorum. Ekonominin beklediğim şekilde iyileşmeye devam ettiğini varsayarsak, bu yıl varlık alımlarının hızını yavaşlatmaya başlamak uygun olabilir” dedi.

Williams, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “kayda değer” iyileşme eşiğine ulaşmada odaklandığı belli bir veri noktasına ilişkin konuşmaktan kaçındı.

Birçok Fed yetkilisi bir sonraki toplantıda yönlendirme öngörüyor

Williams’ın tutumu, Fed’in bir sonraki politika toplantısında, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin resmi bir duyuruya destek vermeyeceğini işaret etti.

Birçok Fed yetkilisi, Fed’in bu ay varlık alımlarını azaltmaya hazır olduğunu duyurmasını istiyor.

Williams’ın duruşu oldukça önemli, zira kendisi Fed Başkanı Jerome Powell’a yakın bir isim olarak görülüyor. Bu duruş, Fed başkanının varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin anlamlı bir ilk adım için Kasım başındaki Fed toplantısına kadar beklemeyi istediğine işaret ediyor.

Fed her ay 80 milyar dolarlık tahvil alıyor

Fed, Haziran 2020’den bu yana, uzun vadeli faizleri aşağıda tutmak ve talebi desteklemek için her ay 80 milyar doların tutarında Hazine tahvili ve 40 milyar dolar tutarında mortgage destekli tahvil alımı gerçekleştiriyor.

Ekonominin yeniden açılmanın etkisi ile son birkaç çeyrektir güçlü bir büyüme göstermesi ve enflasyonun yükselmesi ile birlikte, birçok analist ve Fed yetkilisi, ekonomiye desteğin yavaş bir şekilde azaltılmasının zamanının geldiğini belirtmişti.

Hayal kırıklığı yaratan Ağustos ayı istihdam verisi, Fed’in 21-22 Eylül’deki toplantısında varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin bir planı duyurmasını istemeyen Fed yetkililerini destekleyen bir işaret olarak değerlendirildi.

ABD ekonomisinde son tarım dışı istihdam raporu zayıf gelirken, ekonominin gidişatına ilişkin değerlendirmeleri içeren Bej Kitap'ta ekonomik aktivitenin ılımlı bir patikaya evrildiği ve yavaşlamanın nedenlerinden birinin delta varyantı olduğu belirtildi.

Bej Kitap'ta birçok bölgedeki işletmelerin iyimser kaldığı ifade edilirken tedarik ile ilgili sıkıntılara ilişkin endişelerin devam ettiği de vurgulandı.

Sektörler bazında bakıldığında otomobil satışlarındaki zayıflığın devam eden çip krizinden dolayısıyla düşük stoklardan kaynaklandığına dikkat çekilirken, konut satışları aktivitesinin de düşük arzdan etkilendiği ifade edildi.

Bazı bölgelerde otomobil dışı perakende satışlarının yavaşladığı belirtilen raporda konut inşaatlarının da sınırlı bir şekilde artış gösterdiği vurgulandı. Kredi hacimlerindeki trendlerin ılımlı taraftan güçlü tarafa geçtiği söylenirken, tarım ve enerji sektöründe karışık bir görünüm olduğu ifade edildi.

Çalışan talebi güçlenmeye devam etti

Raporda ücretler ve istihdam piyasasına ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı bölümde iş dünyasında çalışan istihdam etme yönündeki eğilimin güçlenmeye devam ettiği vurgulandı. Bununla birlikte istihdam piyasasında zaman zaman ekonomik aktiviteye sekte vuran nitelikte bir emek açığı olduğuna da dikkat çekildi.

Fiyatlar genel düzeyine ilişkin bölgelerden gelen değerlendirmelerde ise anketteki bölgelerin yarısının fiyat artış patikasını güçlü olarak tanımladığı, diğer yarısının ise ılımlı olduğunu düşündüğü görüldü. Raporda bazı işletmelerin üretici fiyatları dolayısıyla kilit önemdeki girdilerini temin etem konusunda sıkıntılar yaşadığı da aktarıldı.