Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Kovid-19 salgını sürecinde turizm sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Gür, turizm sektörünün yaz sezonunu nasıl geçirdiğine dair yaptığı değerlendirmede, 2021 için yaklaşık 30 milyon ziyaretçi beklentisi olduğunu fakat salgının seyri dolayısıyla beklentilerin karşılanamadığını söyledi.

Sektör genelinde çalışanların da aşılanmasının turistler açısından olumlu etki yarattığını aktaran Gür, “Bazı yurtdışındaki ülkelerdeki vaka artışları da turistlerin bize gelmesini olumsuz etkiledi. Bu şartlarda 30 milyon hedefine ulaşmak biraz şaibeli olur.” dedi.

İngiltere ve Fransa’nın Türkiye'yi seyahatlerde kırmızı listeye almasına da değinen Gür, “Yunanistan'a ve Mısır'a bakıyorsunuz orada da vakalar var, bizden farklı bir tablosu yok gibi. Mısır'ın o listede olmayıp bizim kırmızı listede olmamız kafada soru işaretleri yaratıyor.” ifadelerini kullandı.

“Verginin %8'den %1'e inmesi de sektör için önemli bir can suyu oldu”

Kısa çalışma ödeneğinin yanında vergi kolaylığının da önemli desteklerden biri olduğunu söyleyen Gür, verginin yüzde 8'den yüzde 1'e inmesinin de sektör için önemli bir can suyu olduğunu kaydetti.

Gür konuşmasına şu cümlelerle devam etti:

“Eylül ayı itibariyle bu (vergi indirimi) bitiyor, bizim beklentimiz bunun uzaması yönündeydi, bu talebimizi de ilettik. Umarım devletimiz yine sesimizi duyar ve yine bir düzenleme gelir. Çünkü dediğim gibi 30 milyonluk bir turist girişi hedefimiz vardı. Şu anda 12 milyon kişi geldi. Bakanlık verilerine göre, Ağustos ayını da eklersek yaklaşık 15 milyon, yani hedefin yarısına ulaşmış olacağız.

Şu anda ayakta durmaya çalışan ve can çekişen çok işletmelerimiz var. Bu yüzden bu desteklerin devam etmesi çok önemli. Kredi borcu olan da çok tesis var. Bu kredilerin yapılandırılması, Bankalar Birliği ile yapılacak görüşmeler önem arz ediyor. Bu taleplerin hepsi Ankara'ya iletildi. Umarız ki iyi sonuçlanır.”

Konuşmasında NG Hotels’in yatırım planları hakkında açıklamada bulunan Gür, “Kasım ayında Sapanca'da yeni bir hotel açtık, Nisan ayında da Fasilis'te tesisimizi hizmete aldık. Bu dönemde bir tesis açmakta kolay değildi, şimdi de beklemek gibi bir niyetimiz yok… yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bodrum için bir hazırlığımız var şu anda proje aşamasında. Ortakent'te olacak, şu anda kafamızda plan aşamasında…Biraz daha karma proje olacak gibi gözüküyor.” dedi.