Nikel fiyatları son üç yılın en sert artışını gördü
-
Londra'da nikel fiyatları, Çin'de artan yatırımcı ilgisi ve Endonezya'daki üretim risklerinin etkisiyle Aralık 2022'den bu yana en sert yükselişini kaydederek ton başına 18 bin 785 dolara ulaştı.
Londra'da nikel fiyatları yüzde 10'dan fazla yükselerek son üç yılın en büyük artışını kaydetti. Çin'deki yatırımcıların artan ilgisi, metal piyasalarında geniş çaplı yükselişi hızlandırdı.
Bataryalarda ve paslanmaz çelikte kullanılan metalin fiyatı, Londra Metal Borsası'nda (LME) ton başına 18 bin 785 dolara ulaştı.
Böylece nikel son iki hafta içinde fiyatları yüzde 20'nin üzerinde güçlü yükselişini sürdürdü.
Nikel piyasasında ciddi bir arz fazlası bulunmasına rağmen, en büyük tedarikçi olan Endonezya'da üretime yönelik risklerin artması ve Çin'in iç metal piyasalarına yapılan geniş çaplı yatırımlar, piyasadaki duyarlılığı destekledi.
Bu, Endonezya'nın aşırı üretimi ve elektrikli araç bataryalarında beklenenden zayıf kullanım sebebiyle baskı altında kalan nikel için tersine dönüş anlamına geliyor.
Ticaret dinamikleri, Çinli yatırımcıların bu hafta nikel, bakır ve kalay gibi metallerin fiyatlarının keskin şekilde yükselmesinde etkili olduğunu gösteriyor.
LME fiyatları Asya saatlerinde yüksek hacimli işlemlerle yükselirken, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda gece seansının başlamasıyla birlikte yeniden güç kazandı.