Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Geçtiğimiz hafta Londra Metal Borsası’nda (LME) arz açığından dolayı eşine az rastlanır şekilde tırmanarak küresel boyutta dikkat çeken nikel piyasası, Perşembe günü yaşanan teknik sorunlar nedeniyle tekrar kapandı.

Bir haftalık aradan sonra Çarşamba günü başlayan işlemlerin Perşembe sabahı başlaması beklenirken bir dizi problemin LME elektronik sistemlerini vurması sonrası sabah açılış 8:45’e ertelendi. Bu süreçte borsa işlemcilerinin işlem alt limiti olan Çarşamba gününün kapanış rakamının yüzde 8 altındaki satış emirlerinin gerçekleşmediği öğrenildi.

Sonrasında üç işlemin belirtilen fiyattan gerçekleştiği fakat bu işlemlerin piyasanın açılmasından 4 dakika önce onaylandığı ortaya çıktı.

Son olarak LME, işlemlerin sabah 8:45’ten önce açılmayacağını ve kabul edilen üç işlemin iptal edildiği konusunda bilgilendirdi.

Borsa sonunda açıldığında vadeli işlemler alt limit olan yüzde 8 aşağıdan gerçekleşerek ton başına 41 bin 915 dolardan işlem gördü fakat sabah 10’a kadar sadece iki işlemin gerçekleştiği belirtildi. Kaotik başlangıç sonrası düzeni tekrar sağlamaya çalışan ve dünyanın en önemli metallerinden birinin küresel fiyatını belirleyen borsada gün içinde yaşananlarla utanç verici olaylar serisini yeni birisi eklendi.

Nikel ile ilgili yaşanan sorun borsanın tecrübeli piyasa isimleri ve birçok yatırımcı tarafından ağır şekilde eleştirilmesine neden olurken bazıları bundan sonra LME’de işlem yapmayacaklarını belirttiler.

“Güvenilirlik hızla ellerinden kayıp gidiyor” diyen Romco Metals Alım-Satım Direktörü Keith Wildie, “Çok hızlı bir şekilde aşınıyor” ifadelerini kullandı.