Advertisement
ENERJİ ABONE OL

BOTAŞ Doğalgaz Eski Daire Başkanı Arif Aktürk Türkiye’nin enerji ithalat faturasının Ocak ve Şubat’ta toplam 16,8 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Bloomberg HT yayınına katılan Aktürk, mevcut olan doğalgaz kontratları hakkında bilgi verirken, Nisan ayından sonra mevsimsel kaynaklı olarak gaz talebinde azalma olacağını söyledi.

Aktürk’ün konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Uzun vadeli olan Rusya ve Nijerya, Azerbaycan kontratları 2021'de sona erdi. Rus kontratları miktarı azaltılarak yeni bir fiyat formülü ile anlaşıldı. Eski fiyat yapısıyla İran, 2026 yılında ve Ruslarla Mavi Akım ise 2025 yılında bitecek olan kontratlar kaldı. 10 yıllık olarak yenilenen Cezayir kontratı var. Her kış konutların talebini karşılamak için LNG satın alınıyor. Jeopolitik risklerle LNG fiyatlarında artış hızlandı.

Mart’ın 17’sine kadar soğuk hava koşulları bekleniyor. İlave gaza ihtiyacımız var. Nisan’da konutlardan kaynaklı gaz talebi düşecek. Nisan sonrası gaz tüketimi düşerken hidroelektrik katkısı artacak. Enerji giderimiz Nisan’dan sonra Mayıs- Haziran’da mevsimsel kaynaklı azalacaktır. Nisan ayına kadar spot piyasadan gaz almak zorundayız.